Linkovi

I bez potvrde u Senatu, predsednik Buš postavio Džona Boltona za američkog ambasadora u UN


Posle šestomesečnog zastoja, Amerika je dobila stalnog predstavika u svetskoj organizaciji. Predsednik Buš je taj zadatak poverio Džonu Boltonu čija nominacija nije mogla biti potvrdjena zbog protivljenja senatora iz Demokratske stranke. Medjutim, predsednik Buš je iskoristio zakonsku odredbu -- takozvanu ”potvrdu u odsustvu“ -- kojom je zaobišao Senat.

Predsednik Buš je iskoristio prekid zasedanja Senata i potvrdio Džona Boltona za američkog ambasadora u Ujedinjenin nacijama.


Džonu je nepravično uskraćeno direktno glasanje u Senatu koje on zaslužuje. Kao rezultat toga, Amerika je preko šest meseci bila bez ambasadora u UN-u. Taj položaj je previše važan da bi i dalje ostao upražnjen, posebno dok traje rat i pred suštinsku debatu o reformama UN-a", rekao je predsednik Buš.

Pre šest nedelja, Demokrate u Senatu uspele su da blokiraju i drugi pokušaj da se okonča debata o Boltonovoj nominaciji zahtevajući od Bušove administracije
više informacija o Boltonovim aktivnostima u Državnom sekretarijau.

Džon Bolton je optužen da je zlostavljao potčinjene i pokušao da otpusti obaveštajne analitičare čiji su se zaključci razlokovali od njegovih. On se takodje izuzetno kritički izražavao o Ujedinjenim nacijama rekavši čak da je ”deset gornjih spratova“ UN-a nepotrebno. Bolton obećava da će na novom položaju zagovarati reforme.

Džon Bolton kaže:
”Stremimo snažnijoj, efikasnijoj organizaciji - vernoj idealima svojih osnivača i dovoljno agilnom da deluje u 21. veku. Biće mi posebna čast da se u UN-u zalažem za vrednosti i interese Amerike.

Senator iz države Konetiket, Kris Dod, tvrdi da Bolton neće biti efikasan jer ne uživa poverenje predsavnika obe stranke u američkom Kongresu.

Kris Dod, demokratski senator iz Konetikata kaže:

”On je okrnjen kao ličnost jer mu nedostaje kredibilitet.

Generalni sekretar UN Kofi Anan pozdravio je izbor Boltona rekavši da UN i Sjedinjene države moraju da rade zajedno za dobrobit čovečanstva. Inače, potvrde naimenovanja tokom prekida rada Senata su česta pojava u američkoj politici, ali nijedan predsednik nije na taj način postavio ambasadora u UN. Bolton će biti na tom položaju do zasedanja Kongresa u novom sastavu - a to će se desiti tek u januaru 2007. godine.

XS
SM
MD
LG