Linkovi

Koštunica spreman na pregovore sa Kosumijem


Posle podsećanja iz Vlade Srbije da je premijer Vojislav Koštunica i dalje spreman da se sastane sa premijerom Kosova Bajramom Kosumijem kako bi započeo dijalog i izražene spremnosti kosovskog premijera Kosumija da se bilo gde sastane sa Koštunicom vladajuća Demokratska stranka Srbije veruje da će u najskorijem roku doći do direktnog razgovora dva premijera.

Portparol te stranke Andreja Mladenović pozdravio je odustajanje Prištine od uslovljavanja održavanja dijaloga i ocenio da do razgovora treba da dođe kako bi se otvorile sve nerešene teme, od ispunjavanja standarda do statusa srpske zajednice na Kosovu. Siguran sam, rekao je Mladenović, da će Vlada "biti spremna za razgovor čim dobije pozitivan odgovor iz Prištine i da se na teritoriji Kosova i Metohije nađu premijeri Koštunica i Kosumi kako bi otpočeli direktan dijalog o onome što tišti sve ljude".

I dok krizu na Kosovu pokušavaju da reše dijalogom, predstavnici vlasti u Beogradu sporove sa susednom Makedonijom hteli bi da reše ultimatumima i pretnjama sankcijama. Kampanji koja se u Beogradu vodi za oslobađanje u Skoplju uhapšenog arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve Jovana pridružio se i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić koji je najavio da Srbija neće sarađivati sa Makedonijom ukoliko arhiepiskop ne bude oslobođen :

"Ako se to ne dovede u red mi ćemo imati veoma loš odnos sa Makedonijom jer ne želimo da sarađujemo ako makedonski predsednik i Vlada tolerišu jedan ovakav događaj", rekao je Ilić.

Za sada nije poznato da li iza ovakvog stava jednog ministra stoji Vlada Srbije, jedino je portparol vladajuće Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio da postoji jaka diplomatska akcija koja bi trebalo da rezultira puštanjem na slobodu arhiepiskopa Jovana.

XS
SM
MD
LG