Linkovi

Umro saudijski kralj Fahd


Saudijski kralj Fahd preminuo je u bolnici u Rijadu nakon duge bolesti. Uzrok smrti 82-godišnjeg suverena nije objavljen. Tron je preuzeo krunski princ Abdulah, kraljev polubrat koji je faktički vladao od 1995. godine kada je Fahd pretrpio težak moždani udar.

Sahrana kralja Fahda biće obavljena već u utorak, a u skladu sa saudijskim islamskim običajima - neće biti proglašavana državna žalost, niti će se zastave spuštati na pola koplja.

Američki predsjednik Džordž Buš izrazio je saučešće istovremeno naglasivši neophodnost očuvanja prijateljskih odnosa Vašingtona i Rijada. U saopštenju, američki je predsjednik nazvao pokojnog saudijskog kralja "čovjekom razuma koji je bio uvažen u cijelom svijetu".

Tokom više od dvije decenije Fahdove vladavine, zemlja sa najvećim nalazištima nafte na svijetu i domovina najvažnijih svetilišta Islama, približila se Sjedinjenim Državama. U tom kontekstu posebno su karakteristične prijateljske veze koje porodica Buš ima sa kraljevskom porodicom još od 1970-tih, kada je bivši predsjednik Džordž Herbert Buš bio na čelu CIA.

I drugi su svjetski lideri izrazili žaljenje zbog Fahdove smrti.

Britanski premijer Toni Bler rekao je da je kralj Fahd bio čovjek velike vizije. Francuski predsjednik Širak je izjavio da je saudijski suveren bio garant unutrašnje kohezije i pobornik regionalne stabilnosti. Zbog smrti kralja Fahda odložen je samit Arapske lige, prvobitno planiran za srijedu u Egiptu.

Saudijski zvaničnici i eksperti za naftu najavili su da će se kraljevina pridržavati dugogodišnje politike urednog snabdijevanja svjetskog tržišta. Nakon vijesti o smrti kralja Fahda cijene nafte porasle su za više od 50 centi, premašujući 61 dolar po barelu.

XS
SM
MD
LG