Linkovi

Zašto je zdrava crna čokolada?


Ljubitelji čokolade radujte se. Svi znamo da čokolada može biti afrodizijak i da svakako ima prijatan ukus, ali nova studija ukazuje da je takodje dobra za zdravlje:

Sastojci biljaka - favonoidi nalaze se u voću, povrću, čaju i crnom vinu. Favonoide, već dugo, lekari smatraju poželjnim za ljudsko zdravlje. Prema nalazima jedne nove studije – favonoidi se mogu naći i u čokoladi. Ljubitelji čokolade poput Korenlije Kristal su oduševljeni.

Ona čokoladu jede svakodnevno.

Drugi poput Džona Satklifa su skeptični.

”Ne mogu da zamislim da bi veće količine čokolade mogle da budu korisne za zdravlje, ali izvesna manja količina je - pretpostavljam zdrava“, kaže Satklif.

Pomenuto istraživanje je u Italiji sproveo jedan američki lekar. On je testirao svega 20 pacijenata, isuviše malo da bi bilo opravdano pisati recepte za čokoladu... Međutim rezultati su bili značajni. Kod pacijenta koji su dve sedmice svakodnevno jeli tablu crne čokolade, smanjen je krvni pritisak i imali su bolju cirkulaciju od onih koji su jeli belu čokoladu, u kojoj nema favonoida.

Pacijenti su takodje pokazali slabiji nivo holesterola. Ključni sastojak crne čokolade je kakao, koji je bogat flavonoidima. Šakolad je medjunarodni proizvodjačc fine čokolade. Vlasnik radnje koja prodaje tu čokoladu u Vašingtonu, Sem Abulhosn, kaže da je već primetio efekte te studije na biznis.

”Smešno je, ali od kako se čulo za istraživanje prošle sedmice, prodajemo daleko više crne čokolade. Posebno dobro prodajemo jagode utopljene u svežu čokoladu. Te jagode inače prodajemo umočene i u mlečnu i u belu i crnu čokoladu. Ljudi tako dobiju i jagode i čokoladu.“

Ipak ne bi trebalo preterivati. Učesnici studije dobijali su po oko 100 grama dnevno. Lekari stoga kažu da - ako vodite računa o težini - čokolada i nije baš najbolji način da konzumirate flavonoide.

XS
SM
MD
LG