Linkovi

Srčani udar glavni zdravstveni problem širom sveta


Veštačko disanje, odnosno kako se to skraćeno zove SI–PI-AR - može da oživi žrtvu, ali se često izvodi nestručno i neefikasno.

Jedan novi aparat nagoveštava da će se to obavljati efikasnije.

Kada nečije srce prestane da kuca, prva stvar koju lekari i hitna pomoć urade, jeste pritiskanje pacijentovog grudnog koša da bi se održao protok krvi. To funkcioniše, ali ne savršeno. Kompresija grudnog koša obnavlja svega oko 40 odsto protoka krvi do mozga i svega 20 odsto - do srca. Prema rečima Pola Pepea, čest rezultat je oštećenje mozga.

«Verovatno ne pritiskamo dovoljno jako. Verovatno ne pritiskamo dovoljno brzo i možda ne pravimo dovoljno prekida da bi moglo dovoljno često ili dovoljno delotvorno da se udahne», kaže lekar Pol Pepe.

Sada postoji drugačije rešenje. Novi pokretni aparat za kompresiju grudnog koša, na osnovu oblika i veličine ljudskog tela može da odredi potrebnu jačinu i učestanost pritiska. Novi aparat ima mnogo poklonika, među kojima je i kapetan Piter Houz, vatrogasac iz San Franciska.

Kereli Veič je prošle godine u San Francisku doživela srčani udar na sred ulice. Na njoj je primenjen novi aparat tokom gotovo 30 minuta koliko joj srce nije radilo. Ona kaže da je aparat održavao protok krvi i omogućio potrebno kruženje leka koji joj je dat.

«Oduševljena sam aparatom i verujem ne samo da mi je spasao život, nego i pomogao da se potpuno oporavim», kaže Kereli Veič.

Preliminarna istraživanja ukazuju da su pacijenti na kojima je ovaj aparat primenjen imali 35 odsto veće šanse da stignu živi do prijemnog odeljenja u bolnici, od onih na kojima je primenjena manuelna kompersija grudnog koša. Američka Administracija za hranu i lekove je već odobrila nekoliko modela ovog aparata. Ali, američko Udruženje kardiologa traži dodatna istraživanja, da bi se obezbedilo ne samo povećanje krvnog protoka, nego i potpuni oporavak većeg broja pacijenata.

XS
SM
MD
LG