Linkovi

Pristup biznisu zasnovan na inovativnoj primeni tehnologije


Globalna trgovina i trenutne komunikacije menjaju prirodu biznisa, tvrdi Mohen Souni, stručnjak za tehnologiju a Fakultetu za poslovni menadžment pri Nortvestern univerzitetu. On navodi da najbolje uspevaju one kompanije koje su premne da odgovore na tržišne promene. Svojevremeno, ukazuje Souni, fabrika automobila Ford bila je merilo efikasnosti, u vreme kada je prizvodila poznati model T. Bila su to jeftina i pouzdana vozila, ali su kupci mogli da izaberu samo jednu boju – crnu.

Danas, napominje on, kupci upravljaju tržištem i kompanije su prinuđene da im se prilagođavaju, a tehnologija im to dozvoljava.

«Novi poslovni model liči na Tojotin automobil tipa Sajon, koji možete da konfigurišete prema svom ukusu na čak 40 načina, da vam bude sastavljen i dostavljen na osnovu narudžbe preko Interneta. Biznis još nije dostigao taj nivo, ali bi trebao u tom pravcu da se razvija.»

Dejvid Moskela, iz istraživačke firme Liding Edž Forum, ukazuje da potrošači mogu da obavljaju bankarske transakcije i da kupuju avio-karte preko interneta, uz naglasak da vrednost tehnologije kojom se koriste prevazilazi cenu računara i kompjuterskih mreža. On ukazuje da se globalna tehnologija pojavljuje na neočekivanim mestima, kao što je lanac kafića Starbaks.

«Satrbaks je odličan primer. Ko je mogao da pre 6 ili sedam godina pretpostavi da će možda vodeća svetska firma za bežični marketing i promociju preko Interneta, biti kafić? To je zaista neobično, ali se dogodilo.»

Mohen Souni naglašava da stari poslovni koncepti moraju da budu revidirani. On ukazuje da su savremene kompanije povezane u veoma komplikovanu mrežu dobavljača i potrošača, tako da moraju da osećaju i reaguju momentalno na tržišna kretanja, kako bi zadovoljili potražnju. Gospodin Souni naglašava da su primeri takve poslovne politike američki trgovinski gigant Vol Mart, koji na svakih par sati kontroliše zalihe i usklađuje porudžbine.

Takodje, španski lanac prodavnica konfekcije Zara, koji svake druge nedelje menja dizajn svojih proizvoda, kako ga uskladio sa željama kupaca. On dodaje da čak i firma za proizvodnju cementa, meksički koncern Simeks, koristi novu tehnologiju. Sveže izmešani beton ima kratak rok upotrebe pa građevinske kompanije često plaćaju visoke kazne kada neplanirano otkažu porudžbine.

Pošto građevinci zavise od vremenskih uslova, firma Simeks je svoje kamione-mešalice, opremila bežičnim vezama i uredjajima za satelitsku navigaciju, pomoću kojih može da ih preusmerava na lokacije gde je cement hitno potreban. Analitičari ističu da firme koje žele da se takmiče na svetskom tržištu, moraju da što je moguće pre donesu starteške odluke o upotrebi moderne tehnologije.

XS
SM
MD
LG