Linkovi

Uzbekistan raskinuo ugovor koji je omogućavao podršku američkim vojnim operacijama u Avganistanu


Sporazum je okončan posle kritika koje su SAD i druge zemlje uputile uzbekistanskom predsedniku Islamu Karimovu zbog izveštaja o ubistvu više stotina uzbekistanskih civila koje su počinile uzbekistanske snage bezbednosti u maju ove godine. Prema rečima predstavnika Stejt Departmenta, američka ambasada u Taškentu prošle nedelje primila je diplomatsku notu od uzbekistanske vlade, kojom je okončan sporazum o korišćenju vazdušne baze K2.

Dnevnik Vašington Post prenosi da američka vojska ima 180 dana da napusti bazu Karši-Hanabad, ali američki zvaničnici nisu potvrdili šta je rok za zatvaranje baze. U vazdušnoj bazi K2 u Uzbekistanu trenutno je aktivno oko 800 ljudi. Od oktobra 2001, ona je središte iz koga se avionom i kamionima u Avganistan transportuju vojne i humanitarne pošiljke.

Na konferenciji za novinare ranije ovog meseca, načelnik združenog generalštaba američke vojske, general Ričard Majers, rekao je da baza u Uzbekistanu kao i ona blizu prestonice Kirgistana igraju važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti.

«Centralna Azija je važna za SAD iz više razloga, ne samo zbog operacija u Avganistanu. Staiblnost centralne Azije je važan koncept i oni koji mogu da doprinesu toj stabilnosti i bezbednosti treba da su dobrodošli u tom delu sveta.»

Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld ove nedelje je posetio centralnu Aziju i dobio uveravanja Kirgistana i Tadžikistana da će američke snage i dalje imati pristup bazama u tim zemljama. Ramsfeld se nije susreo sa uzbekistanskim predstavnicima, ali je rekao da je vojska spremna na mogućnost da Uzbekistan zabrani upotrebu baze K2.

Uzbekistanski zvaničnici su proteklih meseci pojačali restrikcije u bazi K2, zabranili noćne letove i ograničili upotrebu težih transportnih aviona. Te mere uvedene su posle oštre kritike predsednika Karimova koje su stigle iz SAD i drugih zapadnih zemalja, kao i poziva o sprovodjenju formalne medjunarodne istrage o krvavim sukobima izmedju uzbekistanskih snaga bezbednosti i civila u Andižanu u maju. UN su taj incident nazvale masovnim ubistvom.

U petak, UN su saopštile da je oko 440 uzbekistanskih izbeglica, koje su pobegle iz Kirgistana posle nasilja u Andižanu, prebačene u Rumuniju. Uzbekistan je saopštio da su izbeglice zapravo kriminalci koji ne bi trebalo da se vrate u zemlju.

XS
SM
MD
LG