Linkovi

Britanska policija uhapsila na jugu Engleske još 7 osoba povezanih sa pokušajem neuspelih bombaških napada u Londonu


Britanska policija uhapsila još 7 osoba

Britanska policija uhapsila je u Saseksu na jugu Engleske, još 7 osoba povezanih sa pokušajem bomšakih napada izvršenih u Londonu 21. ovog meseca. Četvorica osumnjičenih bombaša su već u pritvoru – trojica u Londonu i jedan u Italiji. Istražni organi sada su fokusirani na mrežu njigovih pomagača. Italijanska agencija ANSA objavila je da je polcija uhapsila i oba brata osumnjičenog Osmana Huseina i da se zvanični Rim usprotivio britanskom zahtevu za Huseinovo izručeje.

Pjongjang je načelno prihvatio da se vrati Sporazumu

Diplomatski izvori bliski šesto-stranim pregovorima o nuklearnim ambicijama Severne Koreje saopštili su da predstavnici šest država ni nakon šest dana nisu uspeli da postignu sporazum. Pjongjang je načelno prihvatio da se vrati Sporazumu o neširenju nuklearnih tehnologija, iz koga se povukao pre dve godine, ali diplomatski predstavnici Amerike, Rusije, Kine, Japana i Južne Koreje još nisu ubedili severnokorejske zvaničnike da odustanu od proizvodnje nuklearnog oružja. Pregovori se nastavljaju sutra.

Iran ponovo pokreće nuklearni proces

Iran je najavio da ce već u ponedjeljak ponovo pokrenuti proces obogaćivanje uranijuma u svojim pogonima u Isfahanu ako od Evropske unije danas ne dobije predlog kojim bi se rešio spor u vezi sa nastavkom nuklearnog programa vlade u teheranu. Portparol iranskog ministarstva inostranih polsova Hamid Reza Asefi – podsetio je da je Iran dao rok Evropljanima da svoj predlog za okončanje spora o iranskom nukleranom programu dostave do 1. avgusta, iako EU tvrdi da precizan ok nije bio dogovoren. Britanija je u međuvremenu upozorila Teheran da bi obnavljanje nuklearnog programa bilo “štetno i nepopotrebno”.

Libanski premijer u poseti Damasku

Libanski premijer Fuad Siniora nalazi se u poseti Damasku, gde se susreo sa sirijskim predsednikom i premijerom. Cilj posete je popravljanje bilateralnih odnosa, a libanski premijer je naglasio da su dobri odnosi sa Sirijom ključni za budu ćnost Libana. To je prva poseta nekog visokog libanskog političara Siriji, od kako su se njene trupe povukle iz Libana, posle čega su odnosi zahladneli. Premier Sinora je u ovu posetu otišao sam dan pošto je njegovoj vladi izglasano poverenje u parlamentu.

Izrael najavio veliku ofanzivu u Pojasu Gaze

Izrael je najavio veliku ofanzivu u Pojasu Gaze u slučaju da palestinski ekstremisti budu napadali vojnike i jevrejske naseljenike prilikom povlačenja koje bi trebalo da počne u avgustu. Minsitar odbrane Zeev Boim rekao je nakon današnje sednice vlade da bi intenzitet izraelske reakcije na eventualne palestinske napade mogao da se uporedi sa operacijom «odbrambeni štit» koju je jevrejska držva sprovela na Zapadnoj obali pre tri godine. U slučaju palestinskih napaa Izrael će, rekao je ministar vojni, suspendovati svoje povlačenje iz Pojasa Gaze.

U Iraku ubijeno pet ljudi

Iračka policija je saopštila da je u eskploziji automobila-bombe, koja je aktivirana dok je kraj nje prolazila policijska patrola, ubijeno 5 ljudi, dok je ranjeno 10. Istovremeno, u zasedi napravljenoj južno od iračke prestonice ubijen je telohranitelj zamenika iračkog premijera Ahmada Čalabija, dok su 3 osobe povređene. Iračka policija je saopštila da se gospodin Čalabi nije nalazio u napadnutom konvoju. U međuvremenu, američke oružane snage su saopštile da su 4 njihova pripanika ubijena kasno sinoć, u eksploziji bombe. Istovremeno, američke trupe su objavile da su u borbama u okolini Hadite ubile 11 pobunjenika.

Potrebno dodatno vreme za za nacrt ustava

Članovi iračke komsije koja piše nacrt novog državnog ustava objavili su danas da im je potrebno još vremena kako bi završili posao. Predsjedavajući, Šeik Humam al-Hamudi rekao je da Komisija od iračke skupštine traži da joj produži rok za izradu nacrta ustava za 30 dana. Al Hamudi je pozvao političke lidere u zemlji da se sastanu i razmotre kljune odredbe najvišeg državnog akta. međutim, predsednik Džalal Talabani i dalje insistira da Komisija parlamentu predoči nacrt ustaa do prethodno utvrđenog roka – 15. avgusta. Trenutni plan je da se ustav odobri na referendumu u oktobru, kako bi se u decembru mogli organizovati parlamentarni izbori. Neke od ključnih dilema pred članovima Komisije su federalizam, dvojno državljanstvo i uloga islama.

Pristalice Al Kaide pojačali napade

Avganistanski zvaničnici objavili su da su lokalne snage bezbednosti tokom racije u provinciji Gazni zaplenile veliku količinu oružja. Portparol ministarstva odbrane, general Mohamed Saher Azimi, rekao je novinarima u Kabulu da su zaplenjene oko 2 hiljade projektila zemlja-zemlja, tri hiljade minobacačkih projektila, 500 granata i 100 sanduka protivavionske municije. Dodao je da vlada sumnja da je oružje pripadalo protalibanskim pobunjenicima i da je bilo namenjen sabotaži parlamentarnih izbora zakazanih u septembru. Pristalice svrgnutog talibanskog režima i njihovi saveznici iz Al Kaide pojačali su napade uoči najavljenih izbora.

Uskraćene akreditacije za ABC

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov naložio je danas da se televiziji Ej-Bi-Si (ABC) uskrate akreditacije u Ministarstvu odbrane Rusije, zbog toga što je američka TV mreža emitovala intervju sa čečenskim ekstremistom Šamilom Basajevim, u kojem je, u petak opravdavao teroristički napade u Moskvi, otmicu aviona prošle godine i tvrdio da čak ni u Beslanu, gde je u terorističkom napadu na školu poginulo 300 ljudi, "on nije prešao liniju". Basajev je sebe otvoreno nazvao eroristom i izjavio da priprema nove terorističke napade. Ministartvo inostranih polsova Rusije takođe je negodovalo, ali je saopštilo da neće zabraniti rad Ej-Bi-Siju u Rusiji. Stejt Dipartment je objavio da Basajeva smatra teroristom, ali da je televizija imala pravo zagarantovano ustavom da emituje kontroverzni intervju.

Vim Duizenberg pronađen mrtav u bazenu

Nekadašnji predsednik holandske centralne banke i prvi predsednik evropske centralne banke, poznat i kao otac «eura», Vim Duizenberg pronađen je mrtav u bazenu, u svojoj kući u južnoj Francuskoj. Policija za sada nije objavila uzrok smrti 70-o godišnjeg Duizeberga, koji će ostati upamćen po uspešnom prelasku zemalja EU na zajedničku valutu – euro, koja je obavljena 2002-e, kada je do tada obračunska jedinica unije dobila i svoje funkcionalne oblike u vidu novčanica kovanica. Tokom predsedavanja evropskom centralnom bankom, u periodu od 1998 do 2003, gospodin Duizenberg je uspešno odolevao pritiscima da smanji kamatne stope, a to je sam najbolje sažeo u poznatoj rečenici – «Čujem, ali ne slušam.»

Nove poplave

Vlasti u indijskom finansijskom centru Mumbaiju, odnosno Bombaju, pozvale su stanovništvo da ostane danas u kućama, zbog novih poplava koje izazivaju monsunske kiše. Došlo je do prekida u železničkom i avio saobraćaju, a na hiljade putnika je prinuđeno da se snalazi. Velike padavine dodatno otežavaju spasilačke napore, kao i dostavu potrepština nastradalom stanovništvu, dok se broj žrtava u državi Maharaštra lagano probližava cifri od hiljadu. Vojska, policija i spasiačke ekipe se koriste buldožerima, kranovima i golim rukama u pokušaju da dopru do preživelih u oblastima u kojima je došlo do odrona i klizanja terena. Inače, juče je više hiljada stanovnika Bombaja izašlo na demonstracije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nedostatka struje i pijaće vode.

XS
SM
MD
LG