Linkovi

NASA saopštila da nije otkrila bilo kakva ozbiljna oštećenja na površini orbitera Diskaveri


Menadžeri misije su istovremeno doneli odluku o produženju trajanja posete Međunarodnoj svemirskoj stanici, zbog dodatnog prebacivanja zaliha. Takvo rešenje je iznađeno nakon što je prethodno odlučeno da svi naredni letovi šatlova budu obustavljeni sve dok NASA ne pronađe način da spreči odlamanje izoacione pene, čime bi se eliminisali njeni udari po letilici, pošto je jedan takav udar 2003, posredno, izazvao gubitak orbitera Kolumbija. NASA je saopštila da je na osnovu analize snimaka upućenih sa Diskaverija zaključeno da su oštećenja koja je pretrpeo termički štit orbitera takve vrste da nije verovatno da je letilica postala ranjiva na dejstvo pregrejanih gasova pri povratku u atmosferu, kao što je to bio slučaj prilikom gubitka šatla Kolumbija.

Komad tvrde izolacione pene, koji se prilikom poletanja odvalio sa velikog spoljnjeg rezervoara za gorivo, probušio je krilo orbitera Kolumbija. Kada je prilikom lansiranja Diskaverija ponovo došlo do odlamanja nekoliko većih komada pene, NASA je donela odluku da prizemlji buduće letove sve dok ne bude u mogućnosti da taj problem reši. Zamenik menadžera Vejn Hejl kaže da je pena najverovatniji uzrok oštećenja koja se vide na krhkim keramičkim pločicama, koje pokrivaju i štite donji deo letilice. On naglašava da su oštećenja minimalna i dodaje da čak i labava termo izolacija na gornjoj strani letilice ne predstavlja opasnost.

«Tim inženjera je i formalno procenio da su pločice i izoalcija upotrebljive… u pitanju je nekoliko lako okrznutih pločica, jedno veće okrznuće na poklopcu skladišta nosnog točka, kao i labava termo izolacija sa donje strane prozora komandanta šatla. Sve to je pažljivo analizirano i zaključeno je da se može sleteti sa tim oštećenjima.»

On je istovremeno izjavio da očekuje da će tehničko osoblje potvrditi ispravnost zaštitnih ugljeničnih panela, koji pokrivaju takozvane udarne ivice krila. Odluka o ponovnom obustavljanju letova šatlova dovela je do produžetka posete svemirskoj stanici za jedan dan, kako bi dve posade mogle da prebace na stanicu više zaliha od prvobitno planiranih. Funkcioneri zaduženi za svemirsku satnicu ukazuju da će NASA nastaviti da se koristi ruskim svemirskim brodovima radi dopremanja potrepština na stanicu, što je praksa koja traje od gubitka Kolumbije.

Jučerašnja svemirska šetnja dodatno je pomogla posadi stanice, pošto je tom prilikom popravljeno napajanje na jednom od 4 žiroskopa, koji drže stanicu stabilnom. Tokom narednog izlaska u svemir, koji bi trebao da se dogodi tokom sledećih 24 sata, astronauti će zameniti jedan od žiroskopa koji je prestao da funkcioniše, čime će svemisrka stanica biti adekvatno obezbeđena. Tokom prvog izlaska u svemir astronauti su uspešno isprobali i nove metode za popravak oštećenih termičkih ploča, pošto NASA pokušava da ustanovi da li su astronauti u stanju da vrše hitne popravke u orbiti, kako bi se sprečila nesreća poput one koja je izazvala gubitak Kolumbije.

XS
SM
MD
LG