Linkovi

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao još jednom vlasti Hrvatske da se odrede prema zločinu počinjenom nad Srbima u akciji "Oluja" 1995. godine


Iz Tadićevog kabineta saopšteno je da se ne može nazvati ekscesom već etničkim čišćenjem činjenica da je te godine za nekoliko dana proterano 250.000 Srba iz Hrvatske i da ubijanje 2.500 ljudi nikako nije pojedinačni slučaj, već organizovani zločin.

Predsednik Tadić naveo je da haške optužnice koje su podignute protiv hrvatskih generala nedvosmisleno povezuju tadašnji državni i vojni vrh Hrvatske sa zločinima koji su počinjeni u operaciji Oluja, od 4. do 26. avgusta 1995. godine.

Dobrosusedski odnosi Srbije, odnosno državne zajednice i Hrvatske veoma su bitni za stabilnost u regionu, rekao je Tadić i ocenio da suočavanje sa zločinima koji su počinjeni upravo doprinosi konačnom pomirenju i daljem unapređenju odnosa dve zemlje.

Direktoru Beogradskog centra za ljudska prava Vojinu Dimitrijeviću sumnjivo je da li u tom utrkivanju u osudi ili priznavanju zločina može da se postigne pravo pomirenje, koje mora da bude rezultat objektivnog uviđanja svih situacija. A predsednik Srpskog Narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je da su diskusije između Hrvatske i Srbije o akciji Oluja neizbežne i da će ih biti i u buduće.

XS
SM
MD
LG