Linkovi

Naučne studije pokazuju da zeleni čaj može da spreči rak


Zeleni čaj se već vekovima pije u Aziji, gde mnogi veruju da leči sve - od glavobolja i depresije do artritisa i raka.

U poslednjih dvadeset godina, naučne studije podržale su neke od tih tvrdnji. U Vašingtonu neki istraživači veruju da zeleni čaj zaista sprečava rak, mada agencije američke vlade izražavaju izvesnu sumnju. Sve obimnija istraživanja ukazuju da neki čajevi možda pružaju više od običnog uživanja. Prema Američkom institutu za istraživanje raka, samo nekoliko šolja zelenog čaja dnevno može da pomogne u sprečavanju pojave tumora. Predstavnik Džefri Prins je sumirao zaključke istraživača na nedavnom sastanku u Vašingtonu.

”Naučnici koje smo okupili ove godine razgovarali su o zelenom čaju. Izgleda da dobijamo neke rezultate, pošto se sprovodi sve više studija i sve se više zna o tom napitku. U osnovi verujemo da bi oni koji su zainteresovani za smanjenje rizika od raka trebalo da razmotre uključivanje zelenog čaja u svoju ishranu već bogatu biljnom hranom.“

Studije su pokazale da je stopa obolelih od raka manja u azijskim zemljama, gde je zeleni čaj važan sastojak ishrane. Naučnici ne znaju koji sastojci tog čaja imaju zaštitna svojstva, ali imaju neke teorije koje obećavaju. Većina njih se odnosi na jedinjena zvana katukins, koja čine oko jedne trećine težine zelenog čaja u suvom stanju. Medjutim, ne slažu se svi sa time.

Američke službe koje donose propise o hrani i lekovima veruju da ne postoje dovoljni dokazi da zeleni čaj sprečava rak. Federalna Uprava za kontrolu hrane i lekova saopštava da neke od studija koje podržavaju tu tvrdnju nisu ubedljive. Uprava je zaključila da je, na osnovu malog broja dostupnih istraživanja, malo verovatno da zeleni čaj smanjuje rizik od raka prostate, dojke ili od bilo koje druge vrste raka. Mada podaci o ispravnom doziranju nisu dostupni, Džefri Prins sa Američkog instituta za istraživanje raka kaže da ništa ne ide u prilog tvrdji da je zeleni čaj opasan.

”Verovatno je da nam umereno konzumiranje zelenog čaja neće naneti štetu, ali je moguće - što bi nauka ubrzo mogla da dokaže - da je veoma korisno.“ Džefri Prins dodaje da je zeleni čaj najefikasniji kao deo dijete bogate voćem i povrćem, koja sadrži i druge komponente za koje se veruje da smanjuju rizik od raka.

Zajednička komisija Američkog instituta za istraživanje raka i Svetskog fonda za istraživanje raka procenjuje da bi takva ishrana mogla da za tri do četiri miliona smanji broj slučajeva raka svake godine. Komisija preporučuje uzimanje do pola litre zelenog čaja dnevno.

XS
SM
MD
LG