Linkovi

Mnogi ljudi pre nego što izađu iz kuće provere vremensku prognozu


Proteklih nedelja, vreme u različitim regionima navelo nas je da o njemu mislimo mnogo više, nego samo da li da ponesemo kišobran. I narednih dana se očekuju veoma neprijatne visoke, a u nekim predelima čak i gotovo nepodnošljive temperature. Ove godine, Severnu Ameriku su neočekivano rano zadesili i vetrovi i oluje. Metju Lopez je šef kriznog štaba u EskambijI u Floridi.

«Ovo je najaktivnija sezona tropskih oluja i uragana koju pamtimo u istoriji Severne Amerike», kaže Lopez.

Floriđanka Šenon Bartel, posle naleta jednog od najnovijih uragana, kaže da je sve to strašno i da se «nikada nije toliko uplašila». Nedavno je uragan «Denis» prohujao kroz Floridu, sa vetrovima jačine 193 kilometra na sat. Tropska oluja «Emili» je pogodila obale Meksičkog zaliva – kao rekordna ovogodišnja – peta oluja. Neki od uragana koji imaju uticaj na severnoameričku Istočnu obalu, obično se formiraju u Atlantiku u blizini afričke obale.

Jaki vetrovi iz Afrike pomešani sa toplim okeanskim vazduhom, mogu da poremete vazdušnu ravnotežu i izazovu oluje, a potom i uragane. Uragani i poplave nisu jedina briga kad se govori o vremenu. U nekim delovima sveta preovlađuju suše, što kod nekih, među kojima je i poljoprivrednik iz Ilinoisa, Mark Jonkers, izaziva velike brige. «Obično, svi listovi bi se do sada otvorili i izgledali bi jedrije nego sada», kaže ovaj poljoprivrednik. Američki kukuruzni usevi su u ključnoj fazi oprašivanja i potrebna im je kiša. Ali država Ilinois, drugi najveći proizvođač kukuruza u Sjedinjenim Državama, nije imala ovakvu sušu 20 godina.

Francuska je takođe u sred sušnog perioda, što primorava vlasti da ograniče potrošnju vode. «Glavni region koji je teško pogođen je zapadni deo Francuske, odnosno jugozapadni gde imamo velike teškoće u poljoprivredi», kaže Ratije. Loše vreme je ovog leta teško pogodilo i Evropu. Požari zbog toplog i suvog vremena u nekim regionima i teške poplave u drugim delovima, odneli su desetine žrtava. Ekstremni vremenski uslovi su štetni i za globalnu ekonomiju.

Uragan «Denis» je znatno oštetio ovu naftnu platformu u Meksičkom zalivu, a nastavak suše će izazvati rast cena. Ipak, glavne brige su neposredna šteta, povrede, pa čak i smrt, koje mogu da donesu teške vremenske nepogode, dovodeći ljude u očajanje. «Mislim da smo prokleti. Mislim da neko neće da živimo ovde», zaključuje ova žrtva jednog od nedavnih uragana.

XS
SM
MD
LG