Linkovi

Hrvatska se i dalje nada skorom početku pregovora o prijemu u EU


Hrvatska se nada da će njeni odloženi pregovori o prijemu u EU početi u narednih nekoliko meseci, bez obzira na neuspeh da pronadje odbeglog generala Antu Gotovinu koga Haški sud tereti za ratne zločine protiv srpskih civila.

Hrvatska ministar inostranih poslova, Kolinda Grabar-Kitarović, posetila je Vašington da bi učestvovala u konsultacijama sa američkim zvaničnicima. Hrvatski ministar Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u vašingtonskom Centru za strateške i medjunarodne studije da Hrvatska daje sve od sebe da pronadje generala Antu Gotovinu. EU uslovljava pregovore o hrvatskom članstvu punom saradnjom sa tribunalom i predajom Gotovine, za koga hrvatske vlasti tvrde da više nije u zemlji. Hrvatska je trebalo da počne pregovore o pridruživanju u martu.

Glavni tužilac Haškog suda Karla Del Ponte tražila je više vremena za svoju procenu da li Hrvatska u potpunosti saradnjuje na potrazi za generalom Gotovinom. Ministar Grabar-Kitarović nada se pozitivnoj oceni.

«Mi ulažemo mnogo napora u rešavanje tog jednog pitanja, i nadamo se da će se puna saradnja procenjivati na osnovu toga šta je u našoj moći da učinimo.»

Mnogi Hrvati Antu Gotovinu smatraju za heroja. Istovremeno, nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je podrška hrvatskom članstvu u EU opala na 34%, delom i zbog ogorčenja javnosti što se pregovori o članstvu uslovljavaju slučajem Ante Gotovine. Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prethodno bila ministarka za evropske integracije, željno očekuje početak pregovora.

«Početak pregovora bio bi veoma važan signal ne samo za Hrvatsku nego i ceo region. Do sada je Hrvatska načinila veliki napredak, usudjem se reći – najveći od svih zemalja jugoistočne Evrope.»

Susedna Slovenija je jedina bivša jugoslovenska republika koja je postala članica EU. Bugarskoj i Rumuniji, koje su mnogo siromašnije od Hrvatske, obećan je ulazak u Uniju do kraja 2007. Šeron Fišer, stručnjak za istočnu Evropu u konsultantskoj firmi Global Insajts, ovde u Vašingtonu, slaže se da bi pregovori o članstvu bili pozitivni za ceo region Balkana.

«Veoma je važno da sve te zemlje imaju cilj pred sobom, neki konkretan rezultat kao nagradu za sve političke reforme koje sprovode.»

Medjutim, s obzirom na neslaganja unutar EU oko pitanja budžeta, i na nedavno francusko i holandsko odbacivanje evropskog Ustava, evropski blok ušao je u period neizvesnosti a planovi za budući prijem balkanskih zemalja dovedeni su u pitanje.

XS
SM
MD
LG