Linkovi

Kolektivni ugovor NBA lige i igrača konačno kompletiran, potpisivanje počinje 2. avgusta


Posle dva odlaganja, novi kolektivni ugovor između vlasnika NBA klubova i Udruženja igrača konačno je kompletiran, potpisale su ga obe strane, pa će od utorka, 2. avgusta, svi oni usmeni dogovori postignuti u poslednjih nekoliko nedelja moći da budu i ozvaničeni.

Advokati NBA lige i udruženja igrača radili su skoro 24 sata dnevno na konačnoj verziji šestogodišnjeg ugovora, koji su obe strane u načelu prihvatile pre skoro mesec dana. U narednih nekoliko dana, advokati NBA lige pregledaće završnu verziju sa vlasnicima klubova, a potpisivanje ugovora slobodnih igrača počeće u utorak u podne po istočno-američkom vremenu.

“Seleri kap” naredne sezone biće ograničen na 49,5 miliona dolara, što je 5,63 miliona više nego prošle, a po prvi put u istoriji unapred će se znati granica za porez na luksuz – ovog puta na 61,7 miliona dolara. Svaki tim koji na ime plata igrača bude trošio više od toga, moraće da plati po jedan dolar za svaki dolar preko. Do sada se granica za porez na luksusz određivala po završetku sezone, na šta su se mnogi od vlasnika žalili.

Čuveni “midlevel” izuzetak, odnosno suma koju timovi sa prekoračenim “seleri kapom” mogu da ponude slobodnim agentima, u narednoj sezoni biće tačno 5 miliona dolara. Savaki tim ima pravo na jedan ovakav izuzetak.

Od ostalih novosti u kolektivnom ugovoru izdvajaju se:

- Timovi će imati jednu priliku da otpuste igrača koji ima ugovor i budu oslobođeni eventualnog poreza na luksuz. Primera radi, ukoliko Dalas otpusti Majkla Finlija, to bi vlasniku Mevsa, Marku Kjubanu, moglo da uštedi 51 milion dolara, ali Dalas ne bi mogao ponovo da potpiše ugovor sa Finlijem sve dok mu postojeći ne istekne, odnosno do leta 2008, a morao bi da ga isplati sve do kraja ugovora

- Minimalni uzrast za pravo izlaska na draft pomera se za godinu dana. Američki igrači moraju da budu godinu dana stariji od maturanata srednje škole, dok internacionalci moraju da pune 19 godina u kalendarskoj godini drafta.

- Minimalan budžet tima je 37,125 miliona dolara.

- Igrači će dobijati najmanje 57 odsto od profita koji nastaje od košarke, što će se povećavati u zavisnosti od prihoda.

- Maksimalna dužina ugovora, umesto dosadašnjih sedam smanjena je na šest godina, dok igrači koji menjaju sredinu mogu da potpišu ugovor na pet, umesto dosadašnjih šest sezona.

- Maksimalno povećanje plate igrača na godišnjem nivou smanjilo se sa 12,5 na 10,5 odsto

- Timovi mogu svoje igrače da dodele timovima iz NBDL-a tokom njihove prve dve sezone.

- Veterani će biti podvrgnuti četiri nasumična anti-doping testa, za razliku od dosadašnjeg jednog tokom trening kampa. Pravila za rukije su drugačija.

- Igrači sada mogu da se žale na suspenzije duže od 12 utakmica zbog prekršaja na terenu.

- Najmlađi NBA tim, Šarlot Bobketsi, zbog restrikcija koje se odnose na nove klubove, imaju “seleri kap” ograničen na 37,125 miliona naredne sezone, a mininalni budžet koji moraju da iskoriste je 27,84 miliona.

XS
SM
MD
LG