Linkovi

Rusko  javno mnjenje ima sve pozitivnije mišljenje o SAD i američkom narodu


U dve nove studije, od kojih je jedna sprovedena u SAD a druga u Rusiji, statistike pokazuju da Rusi generalno imaju dobar stav prema svom bivšem protivniku iz hladnog rata. U nedavnoj studiji istraživačkog centra Pju kojom je obuhvaćeno 16 zemalja, samo jedna od njih - Indija - ima povoljniji stav o SAD nego Rusija. Broj gradjana sa pozitivnim mišljenjem o Americi porastao je od 36% koliko je zabeleženo 2002, do 52% koliko ih ima danas. 56-godišnja Olga Kašuba je dobar primer tog trenda. Ona je dva puta putovala u Ameriku, od čega poslednji put prošle godine, i kaže da Rusi mogu da mnogo toga nauče od Amerikanaca. Kašuba kaže da joj se dopada američka sposobnost za rad, njihova efikasnost, odgovornost i veština da zadaju i sprovedu konkretne zadatke.

Nalazi centra Pju podudaraju se u velikoj meri sa drugom studijom koju je u Rusiji sproveo nezavisni analitički centar Levada sa sedištem u Moskvi. On svake godine sprovodi blizu 200 istraživanja ruskog javnog mnjenja o nizu pitanja - od socijalnih tema do politike i ekonomije. Generalni direktor i osnivač centra, Juri Levada, kaže za Glas Amerike da rezultati tog istraživanja, po njegovom mišljenju, nisu iznenadjujući.

«U proteklih deset godina, loš stav prema SAD prevagnuo je samo u jednom trenutku. Bio je to kratak period, oko jedan ili dva meseca, za vreme bombardovanja Beograda. To je bilo veoma bolno za veliki deo Rusije. Pogodilo ih je mnogo više nego današnja dešavanja, nego pitanje Iraka.»

Na pitanje zašto veruje da su Rusi generalno gledano prevazišli ogorčenje koje su osećali na početku američkog rata u Iraku, Levada kaže da većina Rusa ovih dana ima mnoge druge probleme koji ih tište, pre svega ekonomske prirode. Što se tiče kritičara, njihov stav je više posledica nerešenih domaćih problema u Rusiji nego neke odredjene američke akcije, u Iraku ili negde drugde.

Baš kao i što Amerika ima probleme sa svojim imidžem u svetu, tako i Rusi veruju da njihova nacija nije mnogo popularna u inostranstvu, ukazuje Levada. To je navelo predsednika Vladimira Putina da više puta u proteklih nekoliko godina istakne da će ruski nacionalni interes biti srž svih političkih odluka. Takva retorika pokazala se popularnom medju brojnim Rusima koji smatraju da se njihovi nacionalni interesi i želje često manje-više ignorišu na svetskoj sceni. Medju njima je 21-godišnji student Ilja Antonov koji podržava Putinove napore da obnovi nekadašnji status Rusije kao supersile. On medjutim kaže da ne veruje da će se stvari uskoro promeniti. Po Iljinom mišljenju, SAD će nastaviti da dominiraju Rusijom još najmanje 10 godina.

XS
SM
MD
LG