Linkovi

EU mora imati ulogu zrelog, usaglašenog partnera i vodiča za SCG i preostale zemlje Zapadnog Balkana


Svi evropski napori su danas usmereni prema jednom cilju- da se spreči dezintegracija države i parcelisanje regiona u područje mikro-država, tvrdi studija grupe političkih analitičara, koji naglašavaju da, dugoročno, i za državnu zajednicu stoji agenda slična ostalih balkanskim državama- demokratizacija i dovršetak započetih reformi. Razlog je jasan- strah od obnove nasilja i konflikata, koji Unija deli sa ostatkom medjunarodne zajednice, ali i mogući problemi integracije mnogo sitnih entiteta iz regiona kojem je jasno obećana evropska prespektiva.

Uz ovo, naglašava se da je i samo postojanje državne zajednice očit rezultat tog straha. Visoki predstavnik EU, Havijer Solana je 2002. godine delovao u ima Unije, ali je imao podršku medjunarodne zajednice da osigura ustavni okvir funkcioniusanja državne zajednice - politički analitičari, s tim u vezi, primećuju da, dok god se ostvaruje evropski ineters za stabilnošću Balkana, tehnički detalji samog funkcionisanja nisu od posebne važnosti.

Geopolitički cilj očuvanja državne zajednice je sada ispunjen. U svakom slučaju, tehnikom se bavi Evropska komisija- za to je opremljena i ovlaštena, i od nje se očekuje da, sa evropske strane, uspješno vodi i zaključi skore pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Uz to, ili baš zbog toga, o pitanju budućnosti državne zajednice, Komisija ima unekoliko različit stav od pojedinih članica Unije- o prirodi svoga posla, za nju je jednostavnije i efikasnije posao završtiti "sa jednom adresom"- analitičari Centra za političke studije to nazivaju "operativnošću i poželjnošću"...

To Komisiji nimalo ne olakšava posao- čini je "mladjim partnerom Solaninoj politici", koji je dužan da praktično ispuni obećanje Visokog predstavnika o skoroj evropskoj budućnosti za državnu zajednicu Srbije i Crne Gore. Zbog toga, Komisija je prisiljena da , na dnevnoj bazi, saradjuje sa nečim što se ocenjuje kao slabašna, nefunkcionalna struktura zajedničke države Beograda i Podgorice, koja , u sadašnjem obliku, nije u stanju da se uključi u evropske strukture.

Zbog toga EU nema zajednički stav o budućnosti Srbije i Crne Gore- Solanu interesuje bezbednost Unije, Komisiju tehnički aspekti procesa približavanja evropskim strukturama. Sa druge strane, domaći političari u obje republike su svjesni ove disharmonije, što se odražava i u njihovoj reakciji na uslove za članstvo, kakvi dolaze iz Brisela, umanjujući celokupne efekte takve evropske politike.

XS
SM
MD
LG