Linkovi

Savet muslimanskih teologa u Sjedinjenim Američkim Državama objavio fatvu protiv terorizma i ekstremizma


Muslimanski teolozi objavili su fatvu na konferenciji za štampu, u Vašingtonu, rekavši da islam osudjuje terorizam, verski radikalizam i korišćenje nasilja. Teolozi služe u takozvanom Fik savetu za Severnu Ameriku, udruženju muslimanskih pravnika koji tumače islamske zakone. Predsedavajući saveta, Muzamil Sidiki, pročitao je fatvu u kojoj se kaže da je ”atak na živote i imovinu civila putem samoubilačkih bombaških napada ili bilo kakvom drugom metodom zabranjen, a da su oni koji sprovode ta varvarska dela zločinci, a ne mučenici.“

”Sva teroristička dela kojima se napadaju civili su haram, odnosno zabranjena u islamu. Muslimanima je zabranjeno da saradjuju ili se udružuju sa bilo kojim pojedincem ili grupom umešanom u bilo kakvo delo terorizma ili nasilja,“ rekao je Sidiki.

U fatvi se takodje kaže da je ”gradjanska i verska dužnost muslimana da saradjuju sa službama za sprovodjenje zakona u zaštiti života civila.“ Islamski teolozi kažu da je proglašavanje fatve podstaknuto sličnom odlukom Muslimanskog saveta velike Britanije, posle terorističkih napada u Londonu 7. jula. Muslimanske grupe u Americi često osudjuju teroristička dela, ali izvršni direktor Saveta za američko-islamske odnose, Nihad Avad, kaže da je izdavanje fatve najsnažnije saopštenje koje može da objavi islamska zajednica:

”Ovo je najteža moguća osuda. To kažem zato što oni koji sprovode teror u ime islama pokušavaju da pogrešno tumače i pogrešno primene odredjena pitanja islamskog pravnog sistema, iako nemaju nikakav autoritet niti kvalifikaciju, osim sopstvenog gneva,“ rekao je on.

Ovi priznati muslimanski teolozi objavili su da oni predstavljaju autoritet po tom pitanju i da oni odredjuju kako će islam biti tumačen. Mislim da ni jedna osdoba na svetu ne može da se poziva na Koran niti na tradiciju proroka Muhameda kako bi opravdala ubijanje i sakaćenje nedužnih ljudi,“ rekao je Nihad Avad. Teolozi su naložili da se fatva pročita tokom današnje molitve po džamijama širom Sjedinjenih Država. Salam al-Marajati, izvršni direktor Muslimanskog saveta za odnose sa javnošću, izrazio je nadu da će ova poruka odjeknuti u svetu, ali i u zemlji:

”Nadamo se da će to uticati na druge delove sveta, ali mislim da je još važnije da to uradimo zbog naše dece i naše budućnosti. Našoj deci treba da bude veoma jasno, bez ikakve konfuzije ili nedoumice. Dok stojimo zajedno, uspravni, kao lideri priznatih zajednica američkih muslimana, ovo je poruka našoj budućoj generaciji i našoj deci, da ideji o samoubilačkim bombaškim napadima ili terorizmu nema mesta u islamu i da je ona potpuno odbačena,“ rekao je al-Marajati.

Savet za američko-islamske odnose počeo je da preko radija i televizije emituje saopštenja u kojima se kaže da islam zabranjuje terorizam. Saopštenja se emituju na engleskom, arapskom i urdu jeziku, a u njima se kaže da sprovodjenje nasilja u ime islama predstavlja izdaju sopstvene vere.

XS
SM
MD
LG