Linkovi

Prosper: Međusobni odnos Miloševića i Karadžića u Hagu biće od posebnog interesa sa stanovišta njihovog suđenja


U ekskluzivnoj izjavi za naš program, ambasador za pitanja ratnih zločina u Državnom sekretarijatu, Ričard Pjer Prosper je povodom apela Ljiljane Karadžić rekao sledeće:

Prosper: Apel je dobro došao i važan zbog toga što po prvi put čujemo ne samo predstavnika srpske zajednice, već člana porodice koji shvata da je došlo vreme da se jednom zauvek reši slučaj Radovana Karadžića. Pritisak koji se vrši je posledica činjenice da je Karadžić begunac i sve dok bude u begstvu međunarodna zajednica će biti usredsređena na njegov slučaj. Pažnja je stoga usmerena i na članove njegove porodice kao i na sredinu u kojoj žive. Najbolji način da se taj pritisak i napor uklone je njegova predaja. Takođe sam oduvek verovao da kada jedan od dvojice, Karadžić ili Mladić budu uhvaćeni ili se predaju, da bi to pojačalo pritisak i povećalo izglede za skoru predaju ili hapšenje onog drugog. Trenutno smo svedoci veoma pozitivnog razvoja događaja, jer gospođa Karadžić shvata teret pod kojim se nalazi njena porodica, njena deca i unuci, i da Radovan mora da preduzme nesebičan korak i preda se. Predaja Radovana Karadžića, jednog od glavnih odgovornih za počinjene ratne zločine, bi takođe dramatično izmenila tok i tempo rada u Haškom tribunalu. Međusobni odnos glavnih optuženika, poput Miloševića i Karadžića u Hagu, biće od posebnog interesa, naročito sa stanovišta njihovog suđenja.

Državni sekretarijat pozdravlja poziv

Pozdravljamo i ponavljamo poziv Ljiljane Zelen Karadžić njenom suprugu Radovanu da se preda Haškom tribunalu – rekao je danas na brifingu za novinare, portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak. Portparol Državnog sekretarijata rekao je da se divi hrabrosti gospođe Karadžić da uputi poziv da se učini nešto što je ispravno i neophodno, kako za porodicu Karadžić, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru i cio balkanski region. Apelujemo na političare u rgionu da pozdrave i ponove njen poziv. Apelujemo na Radovana Karadžića da se odazove pozivima i da se preda Haškom sudu. Takođe, istovetne pozive upućujemo Ratku Mladiću i Antu Gotovini, rekao je portparol Stejt Dipartmenta Šon mekormak.

Izvršni direktor Koalicije za međunarodno pravo, Nina Bang-Jesen, pozdravila apel Ljiljane Karadžić

Nina Bang-Jesen: Takav su apel mogli da upute i mnogi njeni sugrađani u Republici Srpskoj, jer njegovo odbijanje da se preda stvara ne samo neprilike za njegovu porodicu, već otežava život bosanskih Srba. Takođe je očigledno da ta regija neće moći da napreduje sve dok on ne bude priveden u Hag.

Nina Bang-Jensen smatra da je apel Ljiljane Karadžić iskren, a ne isključivo rezultat očiglednog pritiska koji se sve više vrši na članove porodice Karadžić. Ona, međutim, takođe veruje da se pod pritiskom nalazi i NATO, zbog toga što toliko dugo ne čini dovoljno na hvatanju Radovana Karadžića:

Nina Bang Jensen: Ja se svakako nadam da i oni osećaju pritisak jer nisu doveli do hapšenja najvažnijih optuženika za ratne zločine. Međutim, ne vidim nikakve nagoveštaje da su pripadnici NATO-a sprovodili ne primerenu taktiku pritiska. Jedna je stvar očigledna, a to je da su oni koji čuvaju i pomažu Karadžića da se tako dugo krije od pravde, od toga dosada finansijski profitirali. Zbog toga sa podozrenjem primam prigovore da je apel Ljiljane Karadžić neiskren i proizvod pukog pritiska”.

Robert Hend, politički savetnik u Kongresnom Odboru za evropsku bezbednost i saradnju, je skeptičan da će apel Ljiljane Karadžić dovesti do predaje bivšeg predsednika Republike Srpske.

Hend: Tokom proteklih deset godina otkako je podignuta optužnica protiv Karadžića videli smo kako se govori da se za njim traga, da samo što nije uhvaćen, ili pak da je spreman na dobrovoljnu predaju. I sve se to svaki put završavalo bez ikakvog rezultata. To bi moglo da se dogodi i ovog puta. S druge, strane možda je zaista u toku koncentrisan napor da se konačno reši pitanje haških optuženika koji još uvek nisu privedeni pravdi. Lično još uvek nisam uveren u to. Akcija je uvek važnija od reči.

Komandant NATO snaga u BiH, general Stiven Šuk, takodje je pozdravio apel Ljiljane Zelen Karadžić da se Radovan Karadžić preda sudu u Hagu. Šuk je rekao da je taj poziv dobar za njegovu porodicu kao i za Bosnui čitav region. Šuk je naglasio da je uveren da je Karadžić čuo poruku svoje supruge.

XS
SM
MD
LG