Linkovi

Amerikanac na čelu šampiona Engleske u fudbalu

  • Džonatan Tenenvald

Širom sveta Amerikanci su poznati po tome što ne znaju baš mnogo o fudbalu, onom izvornom, koji je nastao u Engleskoj. Međutim, predsednik jednog od najboljih klubova na Ostrvu, živi je dokaz da baš i nije tako. Opširniji izveštaj pripremio je novinar 'Glasa Amerike' Džonatan Tenenvald.

Kada je ruski naftni magnat Roman Abramovič prošle godine preuzeo engleskog premijer-ligaša Čelsi nije se mnogo znalo o njegovoj odanosti klubu iz severozapadnog dela Londona. Međutim, Amerikanac koga je Abramovič tada postavio za predsednika, godinama je bio veliki navijač tog tima. Pedeset-devetogodišnji, rođeni Njujorčanin Brus Bak ima sezonsku propusnicu za 'Stramford Bridž' još od 1990. Sada, vrlo uspešni advokat ima priliku da igra zapaženu ulogu u vođenju tima koji voli.

"Kada je reč o upravi kluba, ja sam verovatno jedini koji ima istoriju navijanja za Čelsi", kaže Bak.

Drugu godinu zaredom, Bak je doveo svoj tim u svoju domovinu zbog serije prijateljskih utakmica. Prošlog vikenda, šampion engleske Premijer lige pobedio je italijanski Milan - 1:0 na 'Žilet stadionu' u blizini Bostona, u saveznoj državi Masačusets. Juče je Čelsi, na 'Fedeks Fildu', ovde u okolini Vašingtona, bio bolji od zvaničnog prvaka SAD, DC Junajteda – 2:1, a u nedelju sledi još jedan duel sa Milanom, ovog puta na 'Džajants stadionu' u Nju Džersiju.

Prelaskom preko Atlatnika, Bak je dobio priliku da proceni stanje u kome se nalazi američki fudbal. Njegova najveća zamerka odnosi se na strukturu plata u MLS-u po kojoj svaki tim ima budžet od oko milion i 800 hiljada dolara, što ih je ujedno i sprečilo da dovedu zvučnija imena iz velikih evropskih liga.

"'Seleri-kap', u principu je dobra ideja zato što, da se tako izrazim, štiti vlasnike jedne od drugih. Međutim, on vas takođe sprečava da dođete do najboljih igrača. Između te dve stvari mora da postoji određena ravnoteža", objašnjava Bak.

"Seleri-kap" je tvorevina američkih sportova, i koliko god se možda ne dopadala predsedniku Čelsija, Brusu Baku, on je mnoge od drugih prinicpa američkog sporta preneo u Englesku. Najvažnije su svakako metode promocije imidža tima, posebno kroz robu sa znakom kluba. Međutim, Bak naglašava da su rezultati tima na terenu uvek važniji od promocije.

"Fudbal je na prvom mestu. Bez obzira koliko su ljudi koji se bave promocijom sposobni, i koliko su dresovi koji se prodaju lepi, nema šanse da prodate nijedan - ukoliko je vaš tim poslednji na tabeli", zaključuje Bak.

Međutim, ako Čelsi nastavi sa uspesima na terenu i van njega, neće biti problema za one koji rade na promociji kluba, jer će tim iz Londona u budućnosti imati još mnogo vernih navijača, kao što je predsednik kluba, Amerikanac Brus Bak.

XS
SM
MD
LG