Linkovi

Lutfi Haziri: Vlada će učiniti sve što može da bi došlo do progresa u standardima, uloga Beograda je ključna


Ocenu Kaja Eidea da je potreban «dodatni napredak ka ispunjavanju standarda na Kosovu»prokomentarisao je u Vašingtonu Lutfi Haziri, kosovski ministar za lokalnu samoupravu. Haziri je, zajedno sa Avnijem Arifijem, koordinatorom za standarde, učestvovao u panel diskusiji u organizaciji Instituta za mir, posvećenoj implementaciji standarda i razlozima za usporavanje procesa decentralizacije.

Lutfi Haziri rekao je da je vest o oceni Kaja Eidea razočaravajuća ali da kosovske vlasti poštuju mišljenje medjunarodnog izaslanika.

«Jutros sam dobio dve loše vesti iz Prištine a jedna je bila izjava Kaia Eidea, koju u potpunosti uvažavam jer ako on smatra da je progres spor, onda treba da tretiramo napredak kao spor i radimo više da to promenimo...

Haziri je takodje kritikovao pristup vlasti u Beogradu procesu decentralizacije. On je naglasio da Priština želi da saradjuje sa kredibilnim liderima, i da ne može doći do povratka raseljenih bez pozitivne uloge Beograda.

«Vlada će učiniti sve što može da bi došlo do progresa u standardima, ali uloga Beograda u rešavanju pitanja izbeglica, povratka raseljenih, decentralizaciji i integraciji je ključna. Danas iz Beograda stiže poziv na bojkot decentralizacije. Bojkot ne znači samo pozvati ljude na bojkot, nego i za kosovske Srbe znači pretnju da ne učestvuju u procesu. Iz Beograda se ponekad poručuje da situacija nije bezbedna, da Srbi nemaju svoje političke predstavnike. Slaviša Petković kao novi lider male političke stranke i sada ministar pokušava da radi nešto, ali nema dovoljno podrške, ne samo izvan Kosova nego i u njemu. Ne možemo vratiti izbeglice iz Srbije ako im Beograd kaže da se ne vraćaju.»

Haziri i Avni Arifi, koordinator za standarde, takodje su predstavili statističke i druge podatke kako bi ilustrovali napredak postignut u sprovodjenju standarda. Arifi je rekao da kosovske vlasti ne misle da će u toku rešavanja statusa Kosova doći do novih nemira ili pogoršanja bezbednosne situacije.

Oba kosovska lidera su jasno iznela i stav da je za Prištinu nezavisnost od Beograda jedina opcija ka kojoj teži, i naglasila da, budući da i sama Crna Gora na referendumu uskoro treba da odluči o razdvajanju od Srbije nije razumno govoriti o budućem rešenju koje bi Kosovo povezivalo sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG