Linkovi

Najnovija istraživanja pokazuju da mladi u Americi postaju sve veći ljubitelji kafe


Postoji predanje da su u 15. veku kaluđeri u jednom manastiru u Etiopiji primetili da se njihive koze čudno ponašaju.

Kad god bi ih pastir poterao na pašu, gde je raslo drvo kafe, koze su brstile lišće i bobice, posle čega bi skakale i bile budne po celu noć. Saznavši za to neobično dejstvo kafe, iguman je od zelenih zrna spremio napitak za one svoje kaluđere koji su bili velike spavalice, i tako ih "lečio" od preteranog spavanja. Priča se da je na taj način otkriveno dejstvo kafe. Da bi ste dobili sliku kao se kultura pijenja kafe u poslednjih nekoliko decenija menja u Americi dovoljno je da pogledate televizijsku reklamu za popularni lanac kafića, Starbaks. Mladić po imenu Glen sprema se za posao ali se oseća pomalo nelagodno u odelu i kravati. Istovremeno, iz radija se čuje parodija na stihove nekada popularne rok pesme iz osamdesetih, koje se seća dok je bio dete.

U prerađenoj verziji pesma se podsmeva Glenovoj kravati, njegovim ambicijama, opterećenošću karijerom i uspehom, pa je zaključak da je kafa za njega jedini spas. Reklama je namenjena mladima između osamneste i dvadeset četvrte godine, među kojima ima sve više ljubitelja kafe. Prema najnovijim istraživanjima Nacionalnog udruženja za kafu, NCA, dnevna potrošnja kafe među mladim Amerikancima porasla je u odnosu na 2003. za 10 odsto.

Čak 70 odsto mladih kaže da uživa u kafi. Anketa nije rađena među mlađim tinejdžerima, ali se veruje da i oni uživaju u tom napitku. Osamnaestogodišnja Njujorčanka Stefani kaže da je sa 14 godina počela da pije ajs kafe. To je napitak koga ima i kod kuće i u obližnjoj prodavnici slatkog peciva - popularnom stecištu omladine, koje je otvoreno 24 sata, kaže Stefani i dodaje da na tom mestu može da naruči ajs kafe bez kafeina, tako da kasnije nema teškoća da zaspi. Upravo to je jedan od razloga, kako navode stručnjaci, što kafa postaje sve popularnija među mladima. Sedamdesetih i osamdesetih, pa čak i devedesetih, u Sjedinjenim Državama nije bilo puno kafića gde su mladi mogli da se okupljaju, pogotovo ne u manjim mestima. Danas, kafić u lancu Starbaks možete naći čak i u malim gradovima širom zemlje.

Po mišljenju Roberta Nelsona predsednika NCA-a ti kafići postali su glavna mesta za omladinska okupljanja i druženja. U svetu postoji tradicija kafića u koje ljudi dolaze porodično ili sa prijateljima da provedu nekoliko sati. Ustanovili smo da sve više mladih povremeno pije kafu iz užitka, a ne kao što je nekada bio slučaj da bi duže ostali budni, kaže Robert Nelson. Međutim to ne znači da mladi, poput njihovih roditelja, ne traže u kafi i dodatni izvor energije. Za razliku od Stefani, koja u kafiću pijucka ajs kafe iz užitka, dok lista neki trač magazin, nešto dalje nje, dvadesetogodišnja Keti sedi za šoljom čiste kafe i svojim laptop kompjuterom. Ona kaže da pije kafu samo iz jednog razloga - da bi ostala budna i koncentrisana tokom učenja. Keti kaže da voli čistu kafu jer je jeftinija, manje goji i daje joj potrebnu energiju.

XS
SM
MD
LG