Linkovi

Supruga haškog optuženika Radovana Karadžića - Ljiljana pozvala svog supruga da se preda Haškom sudu. Brat Luka: nemoj se predati


"Naša porodica je pod stalnim pritiskom sa svih strana, ugroženi smo životno i egzistencijalno, živimo u atmosferi brige, bola i patnje. Zato sam izmedju lojalnosti prema tebi i porodici morala da izaberem. Bolno mi je i teško da te zamolim, a ipak te molim svim srcem i dušom da se predaš",poručila je Ljiljana Zelen Karadžić u intervjuu Asošijeted presu. "To će biti žrtvovanje za nas i našu porodicu. U nadi da si živ i da možeš da odlučuješ svojom voljom, molim te da doneseš odluku i učiniš to radi nas. Iz sve svoje bespomoćnosti mogu samo da ti kažem: ja te molim", poručila je supruga Radovana Karadžića.

Prvu optužnicu protiv Radovana Katradžića Tribunal u Hagu podigao je 25. jula 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Četiri meseca kasnije Haški tribunal podigao je drugu optužnicu za zločine u Srebrenici, koja Karadžića tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti. Oktobra 2002. Tribunal je otpečatio izmenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Karadžića koja ga tereti za genocid, saučesništvo u genocidu nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH i druge zločine. Za njim je raspisana medjunarodna poternica.

Luka Karadžić: Poziv rezultat pritisaka

Luka Karadžić, brat haškog optuženika Radovana Karadžića, izjavio je agenciji Beta da se ne slaže sa pozivom Ljiljane Zelen Karadžić svom suprugu da se preda i da smatra da je poziv rezultat neprimerenih pritisaka na porodicu. "Šta ako Radovan tu molbu za dugo ne dobije? Šta ako se ne pita sam sa sobom? Šta ako on sam ne može i ne donosi tu odluku", upitao je Luka Karadžić. Luka Karadžić je rekao da se iz "govora i molbe, ponašanja i lica" Ljiljane Zelen Karadžić vidi "da je to jedan ogoroman pritisak neprimeren u svetu i u normalnim zemljama". On je rekao da apeluje "na sve ljude dobre volje, na sve ljude koji se iskreno zalazu za poštvoanje ljudskih prava da ustanu i da zaštite Radovanovu porodicu".

Simić: Verovatno ćemo brzo znati odgovor

Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić izjavio je da je "situacija veoma ozbiljna i da ćemo verovatno veoma brzo znati odgovor". Simić je u izjavi agenciji Beta rekao da ne zna "motive i uslove" pod kojim je Ljiljana Zelen Karadžić pozvala supruga da se preda, ali je dodao da bi njegova predaja predstavljala "relaksaciju za Republiku Srpsku i ceo region". On je dodao da bi ta predaja bila "mogućnost da se neke činjenice o kojima se spekulise iznesu i sa druge strane".

Drašković: ...ugroženi i država i narod

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ocenio je večeras da je supruga haškog begunca Radovana Karadžića, Ljiljana u pozivu svom mužu da se preda trebalo da kaže da su osim njegove porodice, ugroženi i država i narod.

Davinić: Ostaje da se vidi efekat poziva

Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić izjavio je da "ostaje da se vidi efekat poziva na predaju" koji je Ljiljana Zelen Karadžić uputila suprugu. "To je pokušaj medjunarodne zajednice, u dogovoru sa porodicom, da uz odredjene uslove reši problem koji usporava dalje približavanje Republike Sprske i BiH medjunarodnoj zajednici", rekao je Davnić. On je dodao da bi "voleo da Karadžić i Mladić odu pred Haški tribunal i da svojim iskazima pokušaju da opovrgnu ono za šta su optuženi".

XS
SM
MD
LG