Linkovi

NASA saopštila da krhotine nisu oštetile "Diskaveri"


Američki spejs šatl "Diskaveri" pristao je uz Međunarodnu svemirsku stanicu, ali je to ujedno i poslednji put za neko vreme da šatl posećuje udaljenu ispostavu, pošto je NASA ponovo obustavila letove. Četiri parčeta izolacione pene otpala su sa spoljašnjeg rezervoara za gorivo letelice tokom poletanja u utorak, što je dovelo do pojačanog straha da bi mogao da se ponovi problem koji je prouzrokovao katastrofu šatla 'Kolumbija' 2003. godine. Međutim, kako javlja novinar 'Glasa Amerike' Dejvid Mekaleri, NASA saopštava da krhotine po svemu sudeći nisu oštetile 'Diskaveri'

'Diskaveri' je polako pristao ispod svemirske stanice, dok su inženjeri na zemlji analizirali slike letelice, kako bi utvrdili da li ju je neka od krhotina prilikom lansiranja oštetila. Pilot Džim Keli potom je kontrolnom centru misije u Hjustonu potvrdio da je došlo do povezivanja sa svemirskom stanicom.

Sedam astronauta iz šatla provešće narednih osam dana sa dvočlanom posadom svemirske stanice, i tom prilikom obavljati uobičajene obilaske radi održavanja, obnoviti zalihe svemirske laboratorije, i odneti đubre koje se nakupilo tokom skoro tri godine, koliko je prošlo od poslednje posete šatla svemirskoj stanici. Opšte poznati razlog za to bio je moratorijum na letove posle dezintergisanja šatla 'Kolumbija' prilikom ulaska u orbitu u februaru 2003. NASA je sada ponovo uvela zabranu letenja, sve dok ne pronađe odgovor na pitanje zašto izolaciona pena nastavlja da ugrožava šatlove, posle dve godine rada na otklanjanju problema i utrošenih milijardu dolara. jedno parče tog materijala napravilo je rupu u krilu šatla 'Kolumbija' posle poletanja, što je dovelo do sagorevanja letelice prilikom ponovnog ulaska u orbitu i pogibije svih sedam astronauta u njoj.

Posada svemirske stanice upotrebila je telefoto kamere kako bi dobila vrlo krupne snimke šatla dok se približavao ispostavi. Operativni menadžer šatla Džon Šenon kaže da će fotografije i laserski skenovi zadnjeg dela letelice omogućiti tehničarima da utvrde da li je pena oštetila 'Diskaveri' i da li je udubljenje koje se vidi na zaštitnoj grejnoj ploči dovoljno duboko da bi predstavljalo pretnju prilikom ponovnog ulaska u orbitu.

"Momci koji se time bave imaju snimke i pažljivo ih proučavaju. Prema prvim izveštajima sve izgleda izuzetno dobro i nema razloga za brigu oko 'Diskaverija'. Međutim, ja ovom prilikom zanemarujem šestodnevni proces koji je pred nama. Nastavićemo sa tim dok nam sve ne bude potpuno jasno", rekao je Šenon i dodao da je komad pene koji je otpao tokom lansiranja 'Diskaverija' bio manji nego ikada ranije, zahvaljujući dvogodišnjem radu na re-dizajnu letelice. On je naglasio da lokacija, sa koje je ovog puta otpao najveći komad, lakši od pola kilograma, ranije nije predstavljala problem, tako da se tokom re-dizajaniranja letelice ništa nije promenilo u tom delu.

"Pogrešili smo i propustili nešto. Moramo da utvrdimo o čemu je reč i to da popravimo. Ne znamo da li se radi samo o promeni tehnike ili redizajnu. Tim trenutno vrlo vredno radi na tome", zaključio je Šenon.

Zbog tragedije šatla 'Kolumbija' astronauti iz 'Diskaverija' u subotu će obaviti šetnju po svemiru kako bi uvežbali metode popravke štete na površini šatla. Planirano je da se na Zemlju vrate 7. avgusta.

XS
SM
MD
LG