Linkovi

Policija uhapsila još devetoro ljudi povezanih sa neuspelim bombaškim napadima na gradsku transportnu mrežu


Istovremeno, policija sprovodi veliku bezbednosnu operaciju tri nedelje nakon što su četiri muslimanska bombaša samoubica ubila pedeset dvoje putnika u vozovima podzemne železnice i autobusu. Policija je izvršila hapšenja u dve kuće u južnom delu Londona, Tutingu. Vlasti su saopštile da su hapšenja povezana sa neuspelim bombaškim napadima prošlog četvrtka.

Samo jedan od četvorice osumnjičenih je u pritvoru , a policija je navela da nijedan od uhapšenih u Tutingu nije medju beguncima za koje se sumnja da su bombaši. Policija takodje sprovodi svoju do sada najveću bezbednosnu operaciju u sistemu londonske podzemne železnice, koja je posledica napada 7. jula i neuspelog napada 21. jula. Uniformisani policajci, uz pomoć naoružanih i agenata u civilu razmešteni su na 275 stanica podzemne železnice , što pokriva oko tri miliona putnika dnevno. Komandant londonske policije Ian Bler izjavio je da je obezbedjenje pojačano zato što vlasti strahuju da više terorističkih ćelija , sposobnih za bombaške napade, radi u ilegali. Bler je istakao da je London prošle nedelje zamalo izbegao tregediju.

«Drugi napad ,21. jula , ne bi trebalo razmatrati kao pokazatelj slabljenja mogućnosti ili odustajanja onih koji su odgovorni. Ovo nije B-tim. To nisu amateri. Oni prave greške. Napravili su samo jednu, a mi smo imali mnogo sreće».

Policija nastavlja da ispituje dvadesetčetvorogodišnjeg Jasin Hasan Omara , za kojeg kaže da je imao nameru da digne u vazduh voz u blizini metro stanice Voren, prošlog četvrtka. Njega su uhvatili policajci koji su ga onemogućili pištoljem za omamljivanje u prepadu na kuće, juče u Birmingemu. Policija takodje traga za dvadesetsedmogodišnjim Muktar Said Ibrahimom , takodje poznatim kao Muktar Said Mohamed za kojeg su vlasti saopštile da je pokušao da digne u vazduh autobus. Policija je objavila fotografije , ali ne i imena, još dvojice osumnjičenih i poslala javni poziv za informacije o njihovom kretanju.

XS
SM
MD
LG