Linkovi

Američke snage mogle bi da počnu povlačenje iz Iraka iduće godine


Komandat američkih i koalicionih snaga u Iraku kaže da bi u ovo vreme iduće godine moglo da dodje do značajnijeg smanjenja broja američkih vojnika u toj zemlji, ako se politički proces bude odvijao po planu. U medjuvremenu, predsednik iračke prelazne vlade pozvao je Sjedinjene Države da ubrzaju obuku nove iračke vojske i započnu sa pripremama za primopredaju kontrole bezbednosti. Pitanja iračke političke budućnosti, obuke iračkih snaga bezbednosti i eventualnog povlačenja američkih snaga počela su da se sustižu kako se približava rok za izradu nacrta novog ustava. Funkcioneri ustavotvorne komisije najavili su da će u ponedeljak doneti odluku o tome da li da traže šestomesečno produženje roka, što je mogućnost predvidjena prelaznim ustavom.

Proces pisanja ustava usporavaju sektaški rivaliteti, nesuglasice oko uloge vere i ženskih prava kao i ubistvo dvojice sunitskih članova komisije, što je dovelo do privremenog povlačenja sunita iz nje. Dovršavanje nacrta ustava od ključne je važnosti za raspisivanje referenduma predvidjenog za oktobar, i za održavanje izbora za stalnu vladu, planiranih za decembar. Komandant američkih i koalicionih snaga, general Džordž Kejsi, rekao je da će, ako ti rokovi budu poštovani, možda biti moguće započeti značajnije povlačenje američkih snaga iduće godine, što je želja i američkih i iračkih funkcionera:

”Uveren sam da ćemo, ako razvoj političkog procesa i dalje bude pozitivan i ako obuka snaga bezbednosti nastavi istim tempom, biti u stanju da podnesemo značajnije smanjenje snaga posle tih izbora, u proleće i leto iduće godine.“

Ali američki i irački funkcioneri su ranije izjavljivali da povlačenje stranih snaga ne zavisi samo od iračkog političkog procesa. Po njima, drugi ključni faktori biće snaga tekuće pobune i sposobnost novih iračkih vojnih i policijskih snaga.

Tokom konferencije za štampu, u Bagdadu, sa američkim sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom, predsednik privremene iračke vlade Ibrahim al-Džafari založio se za ubrzavanje obuke iračkih snaga. Sjedinjene Države imaju obiman plan za obuku tih snaga, uključujući zajedničke patrole američkih i iračkih vojnika.

Zamenik komandanta američkih snaga izjavio je prošle nedelje da je dve trećine jedinica iračke vojske spremno za uključivanje u borbene akcije i da je polovina policijskih snaga u operativnom stanju. Ali on je dodao da je malo iračkih jedinica koje su sposobne da vode operacije samostalno, bez pomoći koalicionih snaga.

Premijer Džafari takodje se založio za otpočinjanje procesa koordinacije predaje kontrole bezbednosti iračkim snagama. Kako je rekao: Iračani ne žele da budu iznenadjeni povlačenjem koalicionih snaga.

XS
SM
MD
LG