Linkovi

Evropska unija sva snažnije nastoji da udje u trag mreži terorista i tokovima njihovog finansiranja


Poslednji korak je predlog Evropske komisije da se prate svi novčani tokovi koji prelaze preko Unije, od najsitnijih do najkrupnijih, kako bi se otkrili izvori finansiranja globalne mreže terorista i njenog evropskog "ogranka"... Sve finansijske transakcije obavljene na području unije 25 evropskih država, uključujući transfer novca u i iz Unije, moraće uskoro da budu pojašnjene-detaljno će morati da bude objašnjeno ko je onaj koji šalje, gde živi i koji mu je broj bankovnog računa i, naravno , slični podaci o onome kome je novac upućen.

Predložena mera bi mogla da postane zakon do početka 2007. godine, kada bi, veruje se u Komisiji, bila jasnija slika o tome ko i kako finansira globalnu terorističku mrežu. Predstavnica za štampu Direktorata Evopske komisije za unutrašnje tržisste, Céu Pereira:

"Svi se prisećamo nedavnih terorističkih napada u Londonu, sećamo se 11. septembra 2001. godine i napada na Ameriku, prošlogodišnjih napada na Madrid- to globalno širenje terorizma je diglo na noge medjunarodnu zajednicu da sačini mere borbe protiv terorizma. Na evropskom nivou, egzistira Plan akcije, u okviru kojeg ovaj predlog čini mali ali važan deo celokupne strategije".

Nešto blaže su mere transfere novca na unutrašnjem evropskom tržištu- medjutim, ukoliko na zahtev banke ne bude detaljnih podataka o onome ko šalje novac, transakcija se u roku od tri dana otkazuje, kao i sve poslovne veze banke sa pošiljaocem. Svi podaci o novčanim transferima će se čuvati najmanje pet godina, kao bi, eventualno, bili dostupni za istrage i otkrivanje finansijske pozadine terorističkih organizacija. Céu Pereira:

"Cilj je da prekinemo finansiranje terorista, da njihovim finansijerima učinimo izuzetno teškim slanje novca, što će biti učinjeno tako što će banke i organizacije za transfer novca imati obavezu da čuvaju i predaju podatke o transferu novca".

XS
SM
MD
LG