Linkovi

Za povratak raseljenih Srba na Kosovo nedostaje 22 miliona evra


Direktor UNMIK-ove Kancelarije za povratak i pitanja manjina na Kosovu, Kilijan Klajnšmit, izjavio je da je u proteklih šest godina veoma malo učinjeno za povratak Srba na Kosovo i da za projekte koji treba da omoguće povratak - trenutno nedostaje više od 22 miliona evra.

Klajnšmit je predstavnicima mesta u Pećkom okrugu u koja su Srbi počeli da se vraćaju najavio da će u oktobru biti održana međunarodna donatorska konferencija na kojoj će se prikupiti sredstva namenjena povrataku raseljenih na Kosovo.

Vlada Nemačke, upozorio je zatim Klajnšmit, dovela je u pitanje dalje učešće u finansiranju projekata vezanih za povratak raseljenih jer mnoge obnovljenje i izgrađene kuće namenjene povratnicima još nisu useljene.

U situaciji kada donatori polako dižu ruke od naših projekata, neohodno je da male resurse koje imamo iskoristimo na pravi način, rekao je Klajnšmit i pozvao sve članice međunarodne zajednice i Srbiju i Crnu Goru da do početka donatorske konferencije izdvoje što više novca za povratak Srba na Kosovo.

Predstavnik raseljenih Radoš Kostić izjavio je da Srbe sa Kosova niko ne može da ubedi da međunarodna zajednica nema novca za njihov povratak i zatim dodao da koncept povratka treba postaviti na povratak velikih celina a ne po desetak ljudi u jedno selo i istakao da se traži sveobuhvatna decentralizacija.

XS
SM
MD
LG