Linkovi

Kongres raspravlja o bezbednosti američkog javnog transporta


Zakonodavci u Vašingtonu su danas na pretresu na Kapitol Hilu saslušali zvaničnike zadužene za bezbednost javnog transporta. Teroristički napadi u Londonu povećali su budnost u Americi, posebno kada je reč o merama zaštite železničkog i autobuskog saobraćaja.

Bombaški napadi u Londonu otvorili su pitanja bezbednosti američkog sistema javnog transporta, pa je danas Odbor za unutrašnju bezbednost američkog Predstavničkog doma zatražio od federalnih vlasti da objasne kako troše sredstva koja su im stavljena na raspolaganje i da li im je potrebno više novca.

Republikanski kongresnmen iz Njujorka Piter King, kaže:

”Moramo biti sigurni da je učinjeno sve što je moguće.“

Ovog meseca, Senat je odobrio povećanje fondova za bezbednost javnog transporta - što neki u Kongresu smatraju neodgovornim. Medjutim, federalni zvaničnici kažu da puno toga može biti učinjeno da bi se povećala bezbednost. Tranzitni sistemi trebalo da informišu putnike o planovima za vanredne situacije - dok bi službenici transportnih kompanija morali da budu adekvatno obučeni da deluju u slučaju pretnje.

Robert Džejmison je predstavnik federalne službe javnog transporta

”Delovanje u ograničenom prostoru i obezbedjenje, kao i popstavljanje kamera - nisu sprečili londonske i madridske napade. Dobra bezbednost transporta utemeljena je na sveobuhvatnim operacijama - rekao je Robert Dčejmison.

Glavna pritužba državnih i lokalnih vlasti je pomanjkanje federalne pomoći. Potrošeni su milioni dolara iz lokalnih budžetskih fondova da bi se poboljšala bezbednost železnice, metroa, autobusa i feribota. Zakonodavci kažu da federalne vlasti moraju dati više novaca... To se ogleda i u stavu demokratskog kongresmena Bila Paskrela.

”Ako kažete da milioni dolara namenjenih bezbednosti prevoznih sredstava moraju da budu potrošeni na ime prve pomoći, time lokanim zajednicama zapravo kažete da moraju izabrati izmedju hitne pomoći i bezbednosti transportnog sistema.“

XS
SM
MD
LG