Linkovi

Predaja Mladića i Karadžića mora ostati nezaobilazan uslov za euro-atlanatske integracije BiH i SCG


Još pod utiskom činjenice da se juče navršilo 10 godina od podizanja optužnice protiv Karadžića i Mladića, međunarodna javnost zapaža da čak ni bogati finansijski aranžmani nisu privoleli nekadašnjeg zapovednika snaga bosanskih Srba, optuženog za kreiranje i vođenje “srebreničke operacije”, da se preda Tribunalu. Mediji, povodom 10 godina od podizanja optužnice protiv Karadžića i Mladića, sa jedne, i prekse vlade u Beogradu da finansijski pomaže optuženike i njihove porodice ukoliko se predaju Tribunalu, sa druge strane, sa sarkazmom primjete da se na Balkanu "zločin isplati". Plaćaju se optuženici, finansijski podržavaju njihove porodice...

Tim povodom, direktor za Srbiju Medjunarodone krizne grupe, James Lyon, je primjetio da bi konačno trebalo da se vodi računa o finansijskoj podrssci porodicama žrtava, umjesto da se pažnja koncentrisse na optužene za ratne zločine. Medjutim, ni mogući "masni" finansijski aranžmani, o kojima bruje mediji, nisu joss uvijek privolili Ratka Mladića da se preda pravdi- baš zbog toga, balkanski direktor ove analitičke organizacije, Nikolas Vajt, smatra da predaja nekadašnjeg vojnog zapovjednika, zajedno sa njegovim političkim liderom, mora ostati nezaobilazan uslov za euro-atlanatske integracije BiH i SCG:

"Bio bih vrlo nezadovoljan rješenjem po kojem bi Partnerstvo za mir došlo bez privodjenja pravdi Karadžića i Mladića. To je moj najjasniji odgovor i stav".

Kada je riječ o Ratku Mladiću, još je jasniji generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer:

"Ratko Mladić mora dochi u Hag, sve dok on ne bude tamo, na snazi je ovaj važan uslov clanstva SCG u partnerstvu za mir. Ja nisam taj koji mozze Mladića da dovede u Hag- to zavisi od volje srpskih vlasti, i to je pitanje na koje oni moraju da odgovore. I sam sam tokom proteklih sedmica vidio i čitao o naznakama i komentarima o izvjesnosti njegovog hapssenja. Medjutim, to se treba i dogoditi".

XS
SM
MD
LG