Linkovi

Djukanović: Obaveze koje se odnose na pojedince i institucije važe i za crkvu


Crnogorski premijer Milo Đukanović izričit je da u Crnoj Gori neće biti nikakvih sukoba zbog odbijanja mitropolita Amfilohija da ukloni nelegalno izgrađenu crkvu na Rumiji i poručio da obaveze koje se odnose na druge pojedince i institucije važe i za crkvu.

“Nikakvih sukoba u Crnoj Gori neće biti. Ko god misli da može da izazove sukobe vara se. Crna Gora je ozbiljna država sa ozbiljnim institucijama i nećemo dozvoliti nikome da izazove sukob”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, obaveza svh je da poštuju crnogorske zakone, “kako pojedinci, tako institucije, zaključno sa crkvom”, kao i da niko ne može biti pošteđen toga.

“Crkva je zahvaljujući spletu određenih društvenih okolnosti u prethodnom periodu sebi davala za pravo da ugrožava prostor Crne Gore, izbjegava da primjenjuje odredbe zakona koji se usvajaju u crnogorskom parlamentu, prije svega zakona o zaštiti spomenika kulture”, podsjetio je Đukanović.

“Obaveze koje se odnose na druge pojedince i institucije u Crnoj Gori odnose se i na crkvu”.

SNP saopštila je da crkvu na Rumiji niko ne treba da ruši i da bi to bila velika greška. SNP je ocijenila da posljednji događaji vezani za crkvu na Rumiji ne bi trebalo da izmaknu kontroli i izazovu unutarcrnogorske sukobe.

Narodna stranka saopštila je da je “premijer Milo Đukanović isključivi krivac za stanje koje prijeti da eskalira u dramatičnu nestabilnost u Crnoj Gori i cijelom regionu”.

Srpska pravoslavna crkva postavila je nedavno na Rumiji metalnu crkvu nakon čega je Ministarstvo uređenja prostora naložilo njeno uklanjanje zbog neposjedovanja potrebnih dozvola. Mitropolit SPC Amfilohije poručio je juče crnogorskoj Vladi da neće sprovesti odluku o rušenju crkve na Rumiji.

XS
SM
MD
LG