Linkovi

Irak:Suniti se vraćaju u Ustavnu komisiju


Sunitski članovi komiteta za izradu iračkog ustava okončali su šestodnevni bojkot. Povratak tih članova obnovio je nade da bi predlog teksta mogao biti pred iračkom nacionalnom skupštinom do 15. avgusta.

Novinar Glasa Amerike Ališa Rju prenosi tu priču i izveštava o detaljima najnovije eksplozije bombe u Iraku u kojoj je ubijeno najmanje devet Iračana, a ranjeno blizu dvadeset.

Šest od dvanaest sunitskih članova koji su prošle nedelje napustili sednicu , prisustvovalo je najnovijem sastanku komiteta za pisanje ustava dok je ostatak članova obećao da će se vratiti danas. Sunitski članovi su suspendovali svoje učešće u znak protesta zbog ubistva dva člana komiteta 19. jula koji , kako su rekli , nisu imali adekvatno obezbedjenje. Sunitski članovi su odbili da se vrate na posao dok im iračka vlada ne da bolju zaštitu i veću ulogu u diskusijama o ustavu i dok ne pristane na pokretanje medjunarodne istrage o ubicama. Američki ambasador u Iraku Zalmaj Kalilzad izneo je osnovne delove dogovora koji su sunitski članovi prihvatili.

« Vlada je pristala da pruži bezbednost članovima, da ih tretira kao da su članovi Prelazne nacionalne skupštine. Oni su pristali na nezavisnu istragu pod kontrolom pravosudja, pristali su da članovi porodica i političkih grupa povezanih sa onima koji su ubijeni mogu da učestvuju u istrazi , i složili su se da sudski istražitelji mogu da potraže spoljnu pomoć u istrazi. Mi smo im rekli da ćemo razmotriti ako budu tražili pomoć od nas».

Kako se rok za okončanje pisanja ustava , 15. avgust, približava Kalilzad, koji je počeo svoj mandat u subotu , intenzivno je uključen u razgovore. 71 član komiteta, kojeg čine pravnici i političari - predstavnici Šiita, Sunita, Kurda, Hrišćana i ostalih grupa - još uvek se prepiru oko nekoliko pitanja, uključujući način podele vlasti i resursa. Ukoliko komitet oceni da će probiti krajnji rok , mogao bi da zamoli nacionalnu skupštinu za produženje od šest meseci . Medjutim, američki ambasador je rekao da bi odlaganje kompromisa moglo da bude veoma kritično.

« To je veoma važno, u smislu slabljenja pobunjenika, pridobijanja naroda da ne podržava Al-kaidu i druge strane teroriste koji su došli da ubijaju i sakate i koriste Iračane kao topovsko meso za svoje šire planove. Njih nije briga za Irak ili Iračane».

Unutar dobro obezbedjene Zelene zone u Bagdadu, australijski premijer Džon Hauard iznenada je posetio iračkog premijera Ibrahima Al Džafarija. Dvojica lidera su izjavila da se njihov razgovor odnosio na trening iračkih bezbednosnih snaga i napore za poboljšanje iračke ekonomije. U medjuvremenu, bombaši samoubice nastavljaju da napadaju mete u glavnom gradu. Jučerašnji napadi usledili su nakon prekjučerašnjeg samoubilačkog bombaškog napada kamionom sa više od 220 kilograma eksploziva, u kojem su ubijene desetine iračkih civila u blizini jedne bagdadske policijske stanice.

XS
SM
MD
LG