Linkovi

Solana: Optuženi za ratne zločine nemaju drugog izlaza nego da se u Hagu suoče sa optužnicama


Za optužene za ratne zločine nema drugog izlaza nego da se pred sudom suoče sa optužnicama, poruka je visokog predstavnika Evropske unije, Haviera Solane, povodom današnje deetogodišnjice prve haške optužnice protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Solana je poruku povodom 10 godina od podizanja optužnica protiv Karadžića i Mladića uputio prilikom simboličnog potpisivanja vojne saradnje Evropske unije i Čilea, koji se nekoliko desetina vojnika učestvuje u evropskoj vojno misiji i Bosni i Hercegovini, kao što je bio i dio snaga SFORA, do decembra 2004. godine.

"Riječ je o veoma važnom potpisu jer se radi o važnoj latinoameričkoj zemlji- oni će , u proširenoj saradnji sa Evropskom unijom, pomoći nam u misiji EUFOR-a. Želim da se veoma zahvalim prijateljima iz Čilea, koji će ovako velikodušno učestvovati u evropskoj misiji. Nadamo se da će se poboljšanje prilika u Bodsni i Hercegovini, kakvo je krenulo, i nastaviti u pozitivnom smjeru".

Zamoljen za komentar činjenice da su i danas, deset godina od potpisivanja prve optužnice Haškog suda protiv Radova karadžića i Ratka Mladića, ta dva optuženika još uvijek na slobodi, Solana kaže:

"To je nešto što sve nas ispunjava tugom- zato što svi, prema zakonu, imaju obavezu da pomažu u traganju i davanju svih informacija kako bi se oni što su optuženi za ratne zločine, našli, ili već trebali naći pred Haškim sudom, gdje ih očekuje pošten sudski proces".

XS
SM
MD
LG