Linkovi

Visoke svetske cene benzina izazivaju povećano interesovanje za alternativnim gorivima


Novi model motorcikla, na čijem razvoju se upravo radi, treba da se koristi alterantivnim izvorom energije. Većina motorcikala su dosta efikasni, što ih čini prilično jeftinim vidom transporta. Međutim ovaj motorcikl uopšte ne koristi benzin. Njegov tvirac, Heri Bredberi, ukazuje da je ovo prvi motorcikl na vodoničnu gorivnu ćeliju.

«Gorivne ćelije rade tako što vodonik pretvaraju u električnu energiju, a nemaju pokretnih delova.»

Novi motorcikl se na engleskom zove ENV(Y) – odnosno Zavist – a može da dostigne brzinu od 80 kilometara na sat. Sama gorivna ćelija može da se izvadi i da se koristi kao izvor energija prilikom kampovanja ili na brodu. Ali gde danas možete da nabavite vodonik? Trenutno bi morali da tražite vodoničnu pumpu, a jednoga dana možda će te moći da ga proizvodite i kod kuće.

«Mi smo napravili uređaje, takozvane čarobne kutije, odnosno aparate koji proizvode vodonik iz velikog broja izvora.» Novi motorcikl treba da bude prilagođen zakonskoj regulativi, ali su ljubitelji oduševljeni.

«Mislim da je zaista impresivan, kao motorcikl za gradsku vožnju.»

Proizvođači ENVI-a kažu da bi motorcikl mogao da se nađe u prodavnicama već početkom sledeće godine, a cena bi trebala da mu bude oko 6 hiljada dolara. A ako cene benzina i stepen zagađenja ostanu visoki, ENVI će izazvati zavist kod mnogih vozača.

XS
SM
MD
LG