Linkovi

Klajd Prestovic: Tri milijarde novih kapitalista i masovan odliv bogatstva na Daleki istok


Pojava novih ekonomskih džinova na međunarodnoj pozornici -- Kine i Indije -- najavljuje krupnu promenu odnosa snaga u svetu tvrdi Klajd Prestovic, predsednik vašingtonskog Instituta za ekonomsku strategiju i autor novog bestselera: “Tri milijarde novih kapitalista i masovan odliv bogatstva na Daleki istok”. Evo, šta je gospodin Prestovic rekao o faktoru Kine u razgovoru za Glas Amerike:

Prestovic: Pojava nove sile na međunarodnoj sceni uvek izaziva podozrivost. To je bio slučaj sa Nemačkom u 19. veku, Amerikom u prošlom veku i danas se to ponavlja sa Kinom. Međutim, smatram da Kina nikoga ne ugrožava. Ona je obuzeta ekonomskim razvojem, podizanjem životnog standarda svojih preko milijardu tristotine miliona stanovnika. Takođe je prirodno da Kina ima sopstvene strateške interese koji se neće uvek poklapati sa američkim. Ali i strateški interesi Sjedinjenih Država se kadkad razlikuju od interesa njenih najbližih saveznika.

Glas Amerike: Postoji problem kineske potrage za resursima koji nisu neograničeni. Da li bi to mogao da postane izvor sukoba ekonomskih sila u svetu?

Prestovic: Prvo ne treba zaboraviti da najveću žeđ za resursima imaju Sjedinjene Države. Mi uvozimo na primer tri puta više nafte od Kine. No, taj se problem može rešiti alternativnim izvorima energije. Mnogo veće posledice po status quo u svetu nastupiće sa sve većim ekonomskim jačanjem zemalja poput Kina i Indija. Te ogromne ekonomije dobiće sve više na snazi i uticaju u međunarodnim organizacijama poput Svetskog trgovinskog centra, Svetske bance, MMF-a. U međuvremenu, ravnotežu svetske privrede remete ogromna dugovanja Sjedinjenih Država, koji se povećavaju za oko 700 milijardi dolara godišnja. Amerika je jedina zemlja u svetu koja troši više nego što proizvodi i izvozi. Da bi pokrila taj ogromni debalans ona mora da pozajmljuje od drugih. Pitanje je dokle će ostali svet pristati da finansira američke dugove. Dakle, stvari ne stoje dobro. Čak je bivši guverner američke centralne banke Pol Volker ovih dana javno prognozirao da postoji 75 odsto šansi da će za pet godina svet biti izložen teškoj finasijskoj krizi.

XS
SM
MD
LG