Linkovi

Egipat pokrenuo opštu poteru za organizatorima bombaških napada u letovalištu Šarm el Šeiku


Zvaničnici administracije predsednika Buša kažu da je još rano reći da li su napadi u Egiptu povezani sa serijom bombaških napada u Londonu. Egipatske službe bezbednosti privele su već na desetine osumnjičenih. Predsednik Hosni Mubarak ponovio je da će napadi samo učvrstiti rešenost Egipta da se bori i eliminiše sve teroriste u zemlji. Dok snage bezbednosti pristižu u Šarm el šeik letiovalište na Crvenom moru deluje mnogo drugačije.

Prazni su restorani, prodavnice su zatvorene i kako kaže jedan od lokalnih trgovaca, «pored ogromne ljudske tragedije, i ekonomska cena napada u Šarm el Šeiku biće ogromna» Neki stručnjaci za bezbednosna i anti-teroristička pitanja spekulišu o povezanosti napada u Egiptu sa napadima u Londonu. Međutim, američki sekretar za pravosuđe, Albert Gonzales, rekao je gostujući u programu TV mreže CBS da je još rano praviti takve zaključke.

“Očigledno - pažljivo, i u saradnji sa britanskim i egipatskim službama analiziramo napade i nudimo pomoć u istrazi… Ali je zaista rano govoriti o tome da li je reč o koordiniranoj akciji. Ono što mogu da kažem je – da je američka vojska sa svojim saveznicima uz naše aktivnosti u zemlji, učinila mnogo komplikovanijim uslove da Al Kaida operiše u Americi.", kaže Gonzales.

Međutim, republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn smatra da teroristi neće prestati da pokušavaju da napadnu Sjedinjene Države. Govoreći u programu TV mreže ABC – Mekejn je rekao da najnoviji napadi u Egiptu i Londonu pokazuju da se u ratu protiv terorizma moraju angažovati najbolji kapaciteti i da je posebno važno da koaliciona nastojanja u Iraku moraju biti uspješna.

"Suština te priče je da se sa teroristima moramo boriti tamo gdje su i zato je uspjeh u Iraku tako važan. Možemo govoriti o tome da za vrijeme Sadana Irak nije bio raj za obuku terotrista. Sada, ako ne uspijemo u Iraku - ne bi trebalo da razmišljamo u čije će ruke Irak da padne", rekao je Mekejn.

Senator Mekejn je dodao kako se mora izvršiti pritisak na Pakistan da se obračuna sa ekstremnim elementima koji su moguće imali uticaj na bombaše samoubice u Londonu. Mekejn je međutim upozorio da se nikako ne bi smela ugroziti pozicija predsednika Mušarafa, pošto bi njegov eventualni naslednik mogao da gravitira ka islamskom fundamentalizmu i ekstremizmu .

XS
SM
MD
LG