Linkovi

Zoran Šami: Verujem da će SCG opstati i da će mnogo brže ući u EU nego što to misle neki pesimisti


Predsednik Skupštine državne zajednice Zoran Šami veruje da će državna zajednica opstati i da će mnogo brže ući u Evropsku uniju nego što to misle neki pesimisti. Šami upozorava da bi eventualni raspad državne zajednice odložio ulazak u Evropsku uniju bivših članica za najmanje pet godina. Ako se Srbija i Crna Gora odvoje najpre bi morale da postanu članice Ujedinjenih nacija, zatim da obnove članstvo u svim međunarodnim organizacijama pa tek onda da ponovo stanu u red za prijem u Evropsku uniju, rekao je Šami i zatim dodao da ne spori pravo članicama državne zajednice, dakle i Crnoj Gori da na proleće iduće godine organizuje referendum. ali da to izjašnjavanje mora da bude organizovano prema precizno utvrđenim međunarodnim pravilima.

I potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus smatra da je jedino rešenje da građani izađu na referendum i kažu kakvu državu žele pošto je očigledno da Beograd i Podgovorica ne mogu da se dogovore. Labus istovremeno upozorava da je donošenje novog Ustava Srbije važan preduslov da bi naša zemlja zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Interesi i Srbije i Crne Gore su da se što pre potpiše taj sporazum sa Unijom, rekao je Labus i objasnio da Beograd i Podgorica imaju različite stavove o ostvarivanju tog cilja.

A visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da će Beograd prihvatili svaki rezultat referenduma u Crnoj Gori, ako bude održan i da će prihvatiti da na referendumu ne glasaju državljani Crne Gore koji u njoj ne žive ako tako kaže Evropska unija.

XS
SM
MD
LG