Linkovi

Donacija Hrvatskoj kao čin moralne odgovornosti


Nedavni dogovor predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića o plaćanju ratne odštete, izazvao je burne reakcije ne samo u crnogorskoj javnosti.

U poslednjim izjava, crnogorski čelnici tvrde da ipak sve nije onako kako se činilo u prvom trenutku i da je u pitanju ‘’donacija Hrvatskoj kao čin moralne odgovornosti’’ Ukupne obaveze Crne Gore prema Hrvatskoj iznosiće nepunih 400 hiljada EUR, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović. On je ocijenio da se to pitanje nepotrebno politizuje. “Nije riječ o nikakvoj ratnoj šteti”, kazao je Đukanović. On je podsjetio da se tužba Hrvatske prema Srbiji i Crnoj Gori odnosi na genocid i da o njoj nije postupano da bi se moglo reći da su relevantne međunarodno-pravne institucije donijele zaključak ko je kriv u toj priči.

“Prema tome, Crna Gora nije preuranila sa priznanjem eventualne ratne štete ili krenula u njeno izmirivanje. Ni slučajno”, rekao je Đukanović. On je, odgovarajući na pitanje da li je ovim potezom Crne Gora htjela da dobije jeftine političke poene, odgovorio da je Crna Gora odgovoran partner koji živi u ovom regionu.

’’Smatrali smo da je potrebno ovakvim potezima investirati u proces povratka povjerenja, uspostaviti dobrosusjedske odnose i dati dobar putokaz drugima kako se moramo ponašati”, kazao je Đukanović.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izjavio je da se ne može govori o modelu ratne odštete koju je Crna Gora najavila da će platiti Hrvatskoj, već o donacijama koje Crna Gora daje građanima Hrvatske kao osjećaj moralne odgovornosti i naveo da ratnu odštetu mogu platiti samo međunarodni subjekti koji su učestvovali u tom ratu, a to nije bila Crna Gora. On je negirao da najavom plaćanja ratne odštete Crna Gora u stvari plaća da nakon referenduma od Hrvatske dobije priznanje.

"Dobrovoljno plaćamo cijenu za prijateljske odnose i moralnu odgovornost iako smo nasilno gurnuti u taj rat, a svi naši susjedi su se već ranije deklarisali da će nas priznati. To nije bilo sporno ni u jednom trenutku", tvrdi Krivokapić.

XS
SM
MD
LG