Linkovi

Kosovo: Analiza  Institut za izveštavanje o ratu i miru


Politika Beograda da kosovske Srbe poziva na bojkot kosovskih institucija nailazi na protivljenje lokalnih srpskih lidera, ocenjuje Institut za izveštavanje o ratu i miru.

Do raskola je došlo pošto je Oliver Ivanović, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, najavio da će ući u kosovsku skupštinu uprkos Beogradu. Ivanović tvrdi da se boji da Srbija koristi pitanje srpskog učešća u kosovskim institucijama kao politički adut, i da je reč o «internom prepucavanju» na štetu pravih interesa kosovskih Srba. On je najavio da će njegova grupa prihvatiti osam mesta koje ima u parlamentu, a u narednih nekoliko dana i formalno saopštiti svoju odluku da se pridruži vladi Kosova. Ta najava, navodi Institut za rat i mir, predstavlja oštar rez sa ranijom politikom Srpske liste koja je sve važne odluke prepuštala Beogradu.

Na parlamentarnim izborima u oktobru, koje je većina kosovskih Srba bojktovala, Srpska lista i Gradjanska lista Slaviše Petkovića osvojili su 10 mesta. Gradjanska lista osvojila je dva mesta, odmah ušla u skupštinu i preuzela ministarstvo za povratak i zajednice, gde je Petković samo za 2005. godinu dobio najveći ministarski budžet od 14 miliona evra. Raniji stav Ivanovića da poslanici Srpske liste neće doneti odluku o učešću u kosovskim institucijama bez podrške Srbije bio je sračunat, tvrde neki posmatrači, da bi Beogradu omogućio glavnu ulogu u pregovorima o konačnom statusu pokrajine.

Najnovija izjava Ivanovića pokazuje da su ovakve kalkulacije izgubile mnogo od svoje prvobitne snage, a da je Kosovu postalo jasno da Beograd sprovodi svoje ideje na štetu kosovskih Srba koji su zbog zavisnosti od Beograda ostali bez kredibilnog glasa, zaključuje Institut za izveštavanje o ratu i miru.

XS
SM
MD
LG