Linkovi

Magnetska memorija sa vertikalnim upisivanjem


Japanska firma Šova Denko proizvela je prvi magnetni kompjuterski disk, popularno nazvan hard disk, sa vertikalnim upisivanjem podataka. Nova tehnologija dramatično će povećati gustinu memorijskih podataka u uredjajima kao što su sve vrste prenosnih kompjutera, mobilnih telefona i MP3 plejera. Dosadašnja tehnologija zapisivanja podataka na obrtnu magnetnu ploču zasniva se, uprošćeno govoreći, na stvaranju sićušnih magnetića, jednog do drugog, po površini ploče koja se obrće. Svi ti magnetići redjaju su longitudinalno, slično brazdama na gramofonskoj ploči, što znači da svaki od njih ima neku dužinu, a ta njihova dimenzija veća je od debljine.

Istraživači firme Šova Denko uspeli su da razviju tehnologiju pomoću koje se magnetići redjaju vertikalno, što znači da po jedinici dužine može da se poredja znatno više njih. Hard disk prečnika 48 milimetara, kakav se upotrebljava u modernim MP3 plejerima, ima kapacitet do 20 gigabajta.

Novi hard disk, sa vertikalnim upisivanjem memorije imaće dvostruko veći kapacitet. Kompanija najavljuje da će do marta iduće godine povećati proizvodnju novih diskova na više od 13 miliona mesečno. Takodje je najavljeno da će uskoro početi proizvodnja superminijaturnih hard diskova, prečnika svega 21 milimetar, koji će se ugradjivati u mobilne telefone. Takvi hard diskovi omogućiće korisnicima da uživaju u muzici i televizijskom programu emitovanim preko interneta.

XS
SM
MD
LG