Linkovi

Izložen crtež Davinčija koji je pronadjen ispod jedne od umetnikovih najčuvenijih slika


To je prvi put u sedam decenija da je otkriveno do sada nepoznato Davinčijevo delo. Koristeći tehniku infra-crvenog zračenja stručnjaci su crtež pronašli ispod boje slike «Devica u pećini», visoke devet metara, na kojoj je prikazana devica Marija kako kleči u pećini sa novorodjenim Isusom i svetim Jovanom. «Devica u pećini», platno izloženo u Nacionalnoj galeriji je umetnikova lična kopija originalne slike koja sada visi na zidu jedne od galerija pariskog Luvra.

Konzervator Rejčel Biling koristila je tehnologiju infracrvenih zraka u analizi slike kada je došla do neočekivanog otkrića.

«Koristili smo infracrvenu kameru u nadi da ćemo naći dokaze kako je nastala naša kopija francuske slike, ali kada smo okrenuli kameru ka glavi device Marije i pooštrili fokus videli smo linije preko njenih usta i nosa, crtež ruke koja tamo definitivno nije trebalo da bude. Bio je to zaista uzbudljiv momenat.»

Rimokatolička crkva je Davinčiju naručila sliku «Device u pećini» za oltar jedne kapele u Milanu 1483. Nakon što je završio sliku Davinči je tražio veliki bonus a kada je crkva to odbila, prodao je sliku drugom kupcu. Nekoliko godina kasnije, crkvene vlasti su tražile od Davinčija da naslika još jednu kopiju. «Leonardo je bio kreativni genije. Bilo bi protivno njegovoj prirodi da je naslikao nešto potpuno identično nečemu što je već naslikao i na čemu je dugo i vredno radio.

On je uvek stvarao nova dela i kada mu je crkva tražila da naslika drugu sliku za njihov oltar on je automatski želeo da stvori novu i drugačiju i bolju sliku nego prvi put» Detektivski rad konzervatora otkrio je da je Davinči započeo potpuno novu sliku po narudžbini iz Milana, prikazujući devicu Mariju kako oblači bebu Hrista.

«Crvene linije na ovom dijagramu su tragovi crteža ispod platna koje smo uočili infracrvenim zracima, oni su naneti na boju same slike da bismo pokazali gde je bio prvi crtež u odnosu na ovaj drugi. Tako da ove možete videti glavu device kako oblači dete, ovde je njena ruka preko grudi, ruka koja dolazi do ivice slike. Iza nje vidimo pećinu.»

Medjutim, crkveno bratstvo je odbilo Davinčijevu novu kompoziciju i zatražilo kopiju originalne slike. «Ova je slika u literaturi često kritikovana kao kopija. Pošteno govoreći, ona je delimično nedovršena i delimično su je slikali Leonardovi pomoćnici, nije to 100% ruka majstora, i zato su je neki ljudi doživljavali kao ne mnogo značajnu. Ali mislim da otkriće potpuno nove Leonardove kompozicije ispod same slike mora uzdići status te slike u analizama Daviničijeve umetnosti.» zaključuje Rejčel Biling.

XS
SM
MD
LG