Linkovi

Lens Armstrong zauvek odlazi u legendu


Zajedno sa ovogodišnjim "Tur de Fransom", završava se i karijera jednog od najboljih biciklista i sportista uopšte – Amerikanca Lensa Armstronga

Već više od 20 godina, Lens Armstrong je vrhunski sportista, ali sada je na samom kraju karijere. Njegovo ime i lik postali su simbol sporta, koji pre toga, izvan biciklističkih krugova, gotovo da nije privlačio pažnju. Pre ovogodišnjeg "Tur de Fransa", Armstronge postavio rekord sa šest pobeda i to zaredom.

Lens Armstrong je počeo kao trijatlonac sa svega 13 godina i brzo je napredovao. Pošto je trenirao zajedno sa ostalim američkim olimpijskim nadama tokom završne godine srednje škole, odlučio je da se fokusira samo na biciklizam. Do 1996. godine bio je rangiran kao prvi biciklista sveta, ali je u oktobru iste godine dospeo u bolnicu. Pošto se požalio na strašan bol, lekari su ustanovili da ima rak testisa. Prisećajući se trenutka kada je čuo dijagnozu, Armstrong kaže:

"Veoma je teško prvih nekoliko dana… Kada čujete tako nešto, što uopšte ne očekujete… to je značajan trenutak u vašem životu, vrlo bitan trenutak".

Šanse da preživi bile su manje od 50 odsto, ali je Armstrong započeo sa agresivnom hemoterapijom. Istraživao je različite ustanove za terapiju i angažovao lekare, kako bi mu pomogli u lečenju.

"Borbi protiv raka pristupio sam kao da pokušavam da pobedim u nekoj trci. Sastavio sam dobar tim, ispitao najbolje opcije i otišao tamo gde mi se činilo da je najbolje", objašnjava Armstrong.

Potpuni oporavak Lensa Armstronga od raka mnogi su smatrali čudom. Kada je završio terapiju bio je potpuno izlečen i tako je ostalo do danas. Većina je previđala da se više nikada neće takmičiti i da će rak prouzrokovati kraj njegove sportske karijere. Međutim, Armstrong je odlučio da ponovo počne da vozi i samo nastavi tamo gde je stao.

Nije bilo baš tako lako. Tokom trke u Parizu, 1998. godina, po hladnom i vlažnom vremenu, stao je sa strane i odustao. Ubrzo je shvatio da još nije spreman za trke i odlučio da neko vreme posveti samo treningu. Godinu dana kasnije vratio se trkama, spreman i utreniran. U trkama u kojima se takmičio bio je visoko plasiran, ali je sve vreme mislio samo na jedan događaj – "Tur de Frans". Iako je i samo učešće bilo veliki podvig, Armstrong je uspeo da trijumfuje na najprestižnijoj biciklističkoj trci na svetu. Godinu dana kasnije ponovo je pobedio na "Turu", baš kao i svake sledeće godine od tada.

"Niko ne želi da kaže ili da misli da je upravo on najsrećnija osoba na svetu, ali ja sam po svemu sudeći bio u prvim redovima kada su delili sreću", rekao je jednom prilikom Armstrong.

Tokom godina treninga i pobeđivanja, Armstrong je svoje slobodno vreme posvetio zalaganju za borbu protiv raka. Svega nekoliko meseci pošto je otkriveno da ima rak, osnovao je Fondaciju Lens Armstrong, koja skuplja novac za obučavanje, borbu i naučna istraživanja u vezi sa ovom bolešću. Fondacija je u međuvremenu postala široko poznata zbog žutih gumenih narukvica, na kojima piše 'Livestrong' i koje su postale veoma popularni detalj. Do danas, prodato je skoro 50 miliona ovih narukvica širom sveta.

Ljubitelji sporta obožavaju Lensa Armstronga i posle pobede u borbi protiv raka i rekorda po broju trijumfa na Turu, Teksašanin je spreman da se povuče.

"Istovremeno, odlučio sam da će 'Tur de Frans' biti moja poslednja profesionalna trka, tako da je kraj zakazan za 24. jul. Posle manje-više 14 godina profesionalnog bavljenja biciklizmom, ovo će biti poslednja trka, pobedio ili ne. Uzgred da dodam da sam poptuno posvećen sedmom uzastopnom trijumfu", rekao je Armstrong, pred ovogodišnju "Trku kroz Francusku".

Tako kraj ovogodišnjeg "Tura" ujedno označava i kraj jedne spektakularne karijere. Za milione ljudi širom sveta Lens Armstrong je bio i ostao inspiracija, a njegova dostignuća, bilo sportska ili ona životna, još dugo neće biti zaboravljena.

XS
SM
MD
LG