Linkovi

Londonska policija ubila jednog, a traga za još trojicom muškaraca koji su pokušali izvesti teroristički napad


Ubistvo jednog muškarca dogodio se svega jednu stanicu udaljenu od one na kojoj je eksplodirala jedna od četiri jučerašnjih bombi. Jedan od od putnika, Mark Vitbi, rekao je novinarima da je video da su policajci u civilu ispalili pet hitaca na muškarca koji je utrčao u vagon.

“Čovek je utrčao u vagon. Jurila su ga trojica policajaca u civilu. Jedan od njih nosio je i pištolj, mislim da je to bio automatski pištolj. Oborili su ga na pod, bacili se na njega, i ispalili ukupno pet hitaca.”

Drugi putnici su naveli da su videli krupnog čoveka sa kačekotm i teškim kaputom za zimu. Na konferenciji za novinare najviših policijskih zvaničnika je saopšteno da su u toku pretresi nekoliko kuća i stanova u gradu. Šef londonske policije Ian Bler objasnio je da istraga ne cilja isključivo na muslimanske žitelje Londona i obećao da će policija voditi računa o osteljivosti muslimanske zajednice.

Londonska policija objavila je danas snimke četvorice muškaraca koje želi da sasluša u vezi sa pokušajima aktiviranja eksploziva u londonskom gradskom prevozu i apelovala na građane da pomognu u istrazi. U međuvremenu, predstavnici sindikata radnika gradskog prevoza su saopštili da članovi mogu da odbiju da idu na posao ukoliko smatraju da im je ugrožena bezbednost. Veliki broj radnika gradskog prevoza, kao i vozača autobusa i putnika strepe od novih napada.

Predsednik Buš je izrazio uverenje da Britanci neće dozvoliti da budu zaplašeni bombaškim napadima u Londonu

Predsednik Buš je rekao da Britanci moraju da znaju koliko ih snažno u ovim teškim danima podržavaju Sjedinjene Države.

“Siguran sam da, poput naše zemlje, građane Britanije neće moći da zastraše razbojnici i ubice. Oni kao i mi znaju da ćemo ostati odani načelima ljudskih prava i ljudskog dostojanstva i slobodi vereispovesti. Nećemo dozvoliti da nas bilo ko zaplaši da bi napustili ljubav prema slobodi”.

Predsednik Buš je na današnjem skupu u državi Džordžiji takođe rekao da je cilj terorista da zastraše one koji se bore za širenje slobode.

“Oni imaju planove i ciljeve. Oni smeraju da obaraju vlade. Oni žele da se povučemo kako bi mogli da nastave da šire ideologiju mržnje”.

Po rečima predsednika Buša jedina zaštita protiv novog napada na Sjedinjene Države je dalje ofanzivno dejstvo protiv terorizma izvan američkih granica, kao i sučeljavanje pomenute ideologije mržnje sa ideologijom demokratije i slobode.

XS
SM
MD
LG