Linkovi

Promena sastava Vrhovnog suda može da utiče i na promenu interpretacije zakona zemlje


Sa nominacijom konzervativnog federalnog sudije Džona Robertsa za sudiju Vrhovnog suda, predsedniku Bušu se ukazuje prilika da dugoročno utiče na rad najvišeg američkog suda koji je već duži vremenski period bio rascepljen na konzervativno i liberalno krilo. Ukoliko bude potvrđen u Senatu, sudija Roberts postaće jedan od devetoro članova Vrhovnog suda. Međutim, sud je poslednjih godina u mnogim slučajevima dosada bio tesno podeljen u donošenju odluka. Sa dolaskom konzervativnog Robertsa, u sudu bi još za dugi niz godina mogao da preteže konzervativno pravno stanovište. Profesor Džon Turli, profesor pravosuđa na Univerzitetu Džordž Vašington, ukazuje da je Vrhovni sud taj koji tumači ustavnu materiju:

“Vrhovni sud interpretira Ustav, ali takođe i federalne zakone, i presuđuje o tome kada vlasti greše, u kojim slučajevima su moguće građanske parnice i drugo. Taj sud ima izuzetno veliku moć i predstavlja poslednju instancu. Stoga promena sastava Vrhovnog suda može da utiče i na promenu interpretacije zakona zemlje.”

Sudije Roberts je u svojoj dosadašnjoj karijeri bio uspešan državni branilac, kao i privatni advokat koji je zastupao 39 slučajeva pred Vrhovnim sudom.

“Uvek sam bio uzbuđen kada sam se penjao tim mermernim stepenicima da bi izašao pred sud, i mislim da to nije bilo samo zbog treme”.

Republikanci i njihovi saveznici, konzervativni aktivistima prihvatili su nominaciju Robertsona sa oduševljenjem. Oni očekuju da će Robertson biti postavljen na mesto sudije do 1. oktobra kada Vrhovni sud, posle letnje pauze, bude počeo ponovo da zaseda. Robertson, inače, treba da dođe na mesto Sandre Dej Okoner koja odlazi u penziju.

Opozicione demokrate i liberalni aktivisti zahtevaće od Robertsona da na senatskom pretresu iznese svoje mišljenje o veoma konkretnim pitanjima, uključujući pravo na abortus. Sudija Roberts je svojevremeno sastavljao pravno obrazloženje kojim je apelovao na Vrhovni sud da ukine odluku iz 1973. kojom je abortus legalizovan u Americi. Međutim, niz godina kasnije, na pretresu u Senatu povodom njegovog imenovanja za sudiju federalnog apelacionog suda, Roberts je izjavio da pravo na abortusa -- poznat po imenu Rou protiv Vejda -- predstavlja zakon zemlje.

Demokrate, poput senatora Dika Durbina iz Ilinoja, već najavljuju oštar pristup sudiji Robertsu na predstojećem pretresu u Senatu:

“Nismo dobili odgovor od njega. Postavljana su mu bazična pitanja. Zbog čega ste se zalagali za ukidanje Rou protiv Vejda? Odgovorio je da je samo zastupao svog klijenta. Kakvo je Vaše mišljenje o tom zakonu? Odgovorio je: pridržavaću se odluke Vrhovnog suda koji je potvrdio punopravnost tog zakona.”

No pravo na abortus je samo jedno od pitanja koje čeka sudiju Robertsa. Profesor ustavnog prava, Džonatan Turli kaže da bi senatski pretres mogao da bude žestok zbog toga što su i republikanci i demokrate svesni moguće presudne promene u američkom pravosuđu. “Predsednik Buš nastoji da obezbedi svoje političko nasleđe. Našao ga je u postavljanju novog sudije Vrhovnog suda. On bi mogao da izvrši najveću promenu u istoriji američkog pravosuđa. Dakle, ulozi su veoma visoki”. Penzionisanjem sudije Okoner upražnjeno je prvo mestu u Vrhovnom sudu od 1994. godine.

XS
SM
MD
LG