Linkovi

Evropa definitivno izgubila uverenje da se terorizam dogadja "nekom drugom"


Jedan od pokušaja otkrivanja moguće terorističke mreže, zabeležen u Belgiji, pokreće pitanja vezana za zaštitu ljudskih prava- medjutim, ispostavi li se trag istinit, mogla bi to biti priča o zaštiti ljudskih života. Priča je započela u centru za socijalnu brigu u belgijskom gradu Antverpenu, gde su se glasno zapitali - kako da njihovi štićenici medju "novopečenim" Belgijancima iz Afganistana i Pakistana radovno putuju u "stari kraj", plaćaju papreno skupe avionske karte i izlažu živote odlazeći u područja prepuna oružanih sukoba i nemira, od čega ih je belgijska vlast i nameravala zaštiti, legalizirajući njihov status ?

Tu su zapitanost u socijalnoj službi podelili sa policijom koja je, prema izveštajima belgijske štampe, odmah započela opsežne istrage. Finansijska pomoć koju dobivaju lica bez posla, o kakvima je, uglavnom , ovde reč, dovoljna je za skroman život i eventualno stručno usavršavanje, nikako za višestruke letove u Afganistan ili Pakistan, pojašnjavaju i socijani radnici i policijski istražitelji.

Ono što je utvrdila belgijska štampa, pozivajući se na podatke socijalne službe, je da se radi o šezdesetak izbeglica kojima je Belgija omogućila trajan boravak i finansijsku pomoć, a da je policija protiv njih dvadesetak tokom ove sedmice pokrenula opsežne istrage o mogućoj umešanosti u terorističku mrežu i (ili) trgovini drogom.

U prvoj reakciji, policija demantuje postojanje bilo kakve anti-terorističke istrage protiv afganistanskih i pakistanskih izbeglica, dok socijalna služba potvrdjuje da će se učestala putovanja u Pakistan i Afganistan istražiti na bilo koji način. Belgijski ministar unutrašnjih poslova, Patrick Dewael, tvrdi da svaki gradjanin i radnik javnih službi, primetili li bilo šta što bi moglo ličiti na terorizam, ima dužnost da to prijavi vlastima- drugi se, opet, boje da bi praksa "nasumičnih" policijskih istraga mogla nahraniti rasizam i ksenofobiju, na koje nije imuno belgijsko društvo - direktor Centra za borbu protiv rasizma, Jozef de Witte:

"Budimo otvoreni i priznajmo- u Begiji postoji rasizam i svi to znaju- rasizma ima u svim porama društva. Doduše, nekada je to više ksenofobija nego rasizam, ali nekada imamo vrlo jasnu sliku- to je rasizam i ništa drugo. Dešava se to na različitim nivoima i poljima. Na primer, u zapošljavanju- imali smo prošlog meseca dosta slučajeva da neko ko dolazi iz Maroka ili Turske ima manje šanse da dobije posao..."

Kako će se završiti tek započeta priča o belgijskim Afganistancima i Pakistancima, saznaće se čim se dovrše istrage- ona koju pobija policija ili ona koju najavljuje socijana služba, zajedno sa ministarstvom za izbeglice...opcije su otvorene- od delotvornog recepta otkrivanja mreže terorista, do kritike za ugrožavanje ljudskih prava...

XS
SM
MD
LG