Linkovi

Čen:U slučaju da Mladić pobegne nema načina da vlada SCG to objasni a da ne bude smatrana saučesnikom


Povodom informacija da se vode pregovori o predaji Ratka Mladića, kao i mogućnosti da bi najtraženiji haški otpuženik mogao da se umesto predaje odluči za bekstvo, koleginica Jela Jevremović razgovarala je sa Edgarom Čenom, saradnike Koalicije za medjunarodnu pravdu. Čen je prokomentarisao ocenu Karle Del Ponte da su mogućnosti za nove dobrovoljne predaje u Srbiji ograničene, a pre toga, preneo nam je kakav su odjek u Hagu imale informacije koje je iznela Nataša Kandić.

«I mi smo čuli iste glasine, ali je ljudima u Tribunalu, tužilaštvu kao i nevladinim organizacijama koje prate situaciju jasno da, u slučaju da Mladić pobegne, nema načina da vlada SCG to objasni a da ne bude smatrana saučesnikom koji mu je pomogao da izmakne pravdi. Beograd će morati da nadje veoma dobro objašnjenje, jer što se Tribunala tiče, vlada tačno zna gde je on, i imaju kapacitete i sredstva da ga izruče u Hag. Ipak smatram da postoji dosta prostora za pregovore o predaji Mladića i preostalih osumnjičenih Hagu. Politička klima je sada mnogo bolja, naročito nakon objavljivanja video snimka sa Škorpionima koji je uticao na javno mnjenje. Dakle postoji volja da se «reše» Mladića. Medjutim, u Srbiji nedostaje, kako ocenjujemo, volja da se preduzmu koraci za hapsenje osumnjičenih.»

U ponedeljak se navršava deset godina otkada je Tribunal u Hagu podigao optužnice protiv Karadžića i Mladića. Koalicija za medjunarodnu pravdu to ne vidi samo kao podsećanje koliko dugo Karadzić i Mladić izmiču pravdi, vec smatraju krupnim promašajem kako medjunarodne zajednice tako i lokalnih vlasti, kaže nas sagovornik i dodaje:

« Ali nije samo u tome stvar. Jer optužbe potiču iz 1992, optužnica i zločini počinju 1992 u Bosni, tako da ne govorimo samo o 10 godina optužnice, nego ljudi 13 godina čekaju na pravdu. Napadi na Sarajevo su trajali blizu 4 godine i optužnica je samo kulminacija užasa i ogorčenja medjunarodne zajednice posle godina i godina zločina."

Edgar Čen se osvrnuo i na nedavno podnet zahtev Haškog tužilaštva da uvrsti nove dokaze protiv Slobodana Miloševica.

«Tužioci žele da uvedu dokaze koje nisu imali dok su izlagali slučaj, medju kojima i video snimak ubistva koje su izvršili Škorpioni, kao i nekoliko dokumenata koje je Hag dobio iz Banja Luke a pokazuju aktivnosti srpskog MUP-a u Srebrenici 1995. Ti su dokazi bili u arhivama RS i u rukama članova Škorpiona, i nabavljeni su tek nedavno. Tužilaštvo smatra da su oni ključni da bi pojačali njihov slučaj i pokazali vezu izmedju vlade Srbije i zločina u Srebrenici. Oni veruju da ceo taj paket dokaza, sa video trakom i novim dokumentima, dokazuje lanac komande izmedju srpskog MUP-a i paravojnih jedinica kao što su Škorpioni, kao i direktno učešće Srbije u svim tim dogadjajima. Verujem takodje da će oni pozvati nove svedoke da govore o tome što se desilo u Račku a verujem da je svedok iz Vojske Jugoslavije. Na ovom sudjenju nismo toliko razmatrali učešće srpske vojske u Račku ali je to prilika da tužilaštvo uvrsti dokaze o tome. Mislim da je to ispravan korak proceduralno pošteno po Miloševića da može da odgovara na nove dokaze koji su imali toliki odjek u javnosti. Tuzilastvo će formalno predstaviti video snimak a zatim morati da dokaže njegovu autentičnost, koju je Milošević osporio. Ne verujem da će to trajati dugo ali optužba misli da su oni ključni za dokaze u slučaju Srebrenica.»

Milošević je najavio da će za jednog od glavnog svedoka pozvati Vojislava Šešelja. Upitan cime Šešelja, takodje optužen za ratne zločine, može da doprinese odbrani Miloševića, Edgar Čen je uzvratio:

«To je pitanje na koje mogu da odgovore samo Milošević i Šešelj, jer to zbunjuje nas posmatrače, i mi se pitamo o čemu oni razgovaraju. Oni su pričali u zatvoru, imali su možda 10-15 sati priprema za sudjenje u pritvorskoj jedinici, ali se ne zna o čemu. Šešelj će možda biti svedočiti u sklopu odbranu po optužbama za Hrvatsku. Takodje očekujemo i Momira Bulatovića, bivšeg predsednika CG da svedoči tako da ćemo imati važne svedoke, ali kako će izgledati odbrana, to zna samo Milošević.»

XS
SM
MD
LG