Linkovi

Putin ne prihvata strano finansiranje nevladinih organizacija u Rusiji


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da želi da stane na put stranim nevladinim organizacijama koje finansiraju političke aktivnosti u Rusiji. Njegovi komentari istog trenutka su izazvali zabrinutost zbog dugoročne sudbine projekata demokratizacije u Rusiji. Predsednik Putin izjavio je da Rusija ne može da dozvoli bilo kojoj od svojih političkih partija da se finansira iz inostranstva, dodajući da to ne bi dopustila nijedna zemlja koja drži do sebe. Na prvom u Kremlju održanom sastanku Saveta za promovisanje institucija gradjanskog društva i ljudskih prava, tela koje treba da nadzire rad predsednika, Putin je izjavio da je primio izveštaje da se novac koji stiže iz inostranstva koristi za finansiranje «osetljivih političkih aktivnosti».

Predsednik Putin nije identifikovao koje se strane zemlje navodno bave tom praksom, niti je precizirao na koji su način te aktivnosti osetljive prirode. Komentari ruskog predsednika odmah su izazvali uznemirenost aktivista za ljudska prava i gradjansko društvo u Rusiji. Oni kažu da bi takav potez, ako se sprovede u delo, mogao da označi kraj programima demokratizacije i gradjanskog društva u Rusiji.

Mnogi veruju da su ruski funkcioneri privatno nervozni zbog mogućnosti da bi podrška iz inostranstva mogla da u Rusiji podstakne pobune slične onima u Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu. Ruski, ukrajinski i kirgistanski političari tvrde da je američko finansiranje nevladinih organizacija pružilo ključnu pomoć opozicionim liderima u rušenju režima lidera koji su godinama vladali u sovjetskom stilu. To je optužba koju SAD i nove vlade bivših sovjetskih republika poriču.

Predsednik Putin izneo je svoj komentar o stranim nevladinim organizacijama samo nekoliko sati pre nego što se sastao sa predsednikom Belorusije, Aleksandrom Lukašenkom, čovekom koji na Zapadu važi za poslednjeg diktatora u Evropi. Belorusija se često pominje kao još jedna zemlja gde bi moglo da dodje do masovnih protesta zbog nedostatka tolerancije prema političkoj opoziciji ili opozicionim medijima.

Pre razgovora sa beloruskim kolegom, predsednik Putin čuo je upozorenje uticajnog spoljnopolitičkog analitičara o tome da se situacija sa ljudskim pravima u Belorusiji pogoršava. Analitičar, Sergej Karaganov, koji se nalazi na čelu Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, rekao je da u beloruskim zatvorima ima mnogo Rusa koji su lažno optuženi za manje oblike privrednog kriminala. Karaganov je takodje kritikovao beloruske poteze protiv ruskih medija kao i, kako je rekao, «dominantnu kulturu straha» u toj zemlji.

Karaganov je upozorio da bi, ako se takva situacija nastavi, lokalno stanovništvo ili oni za koje kaže da se takmiče sa Rusijom iz inostranstva, mogli da isprovociraju krvave sukobe. Predsednik Putin kaže da će razmotriti to pitanje na dvodnevnim razgovorima sa Aleksandrom Lukašenkom, koji se nastavljaju i sutra. Dvojica lidera najavila su da će glavna tema njihovih razgovora biti predložena unija izmedju Rusije i Belorusije. Tim planom su predvidjene snažnije političke, ekonomske i vojne veze izmedju dve nacije, ali on ne podrazumeva stvaranje jedinstvene države.

XS
SM
MD
LG