Linkovi

Hoće li Crna Gora morati da krene iz početka u proces pridruživanja EU?


To pitanje tema je dana u Crnoj Gori nakon što je beogradski "Blic" objavio da je visoki evropski predstavnik Havijer Solana zvaničnicima u Beogradu prenio da će Crna Gora, ukoliko se odluči za nezavisnost, morati u proces ulaska u Evropsku uniju da krene od nule Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je danas u Beranama da ne očekuje pritiske iz Evropske unije u pogledu referenduma o državnom statusu i poručio građanima da će oni odlučiti sudbinu Crne Gore. On je nagovijestio da će do referenduma biti poluistina, dezinformacija i podmetanja kako bi se uticalo na volju građana.

Crnogorski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović ocijenila je da će Studija izvodljivosti važiti za Crnu Goru i ukoliko poslije referenduma nastavi samostalno pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Đurović je navela da nema nikakvog pravnog osnova, niti normalnog demokratskog dijaloga, ukoliko se bilo kakvo ucjenjivanje prema Crnoj Gori postavi na taj način.

Referendum o državnom statusu Crne Gore je nepotreban i neće ga biti iduće godine, poručio je predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović.

"Milo Đukanović hoće jednostranim aktivnostima da, bez saglasnosti Evropske unije i unutrašnjeg konsenzusa u vezi sa tim, dovede Crnu Goru na ivicu političkih sukoba", kazao je Bulatović.

Crna Gora bi u slučaju nezavisnosti morala postupak priključenja Evropskoj uniji pokrenuti ispočetka, saopšteno je iz podgoričkog Pokreta za očuvanje državne zajednice.

Koordinator Pokreta za nezavisnost Branko Lukovac poručio je da će ostati neuslišene zlurade nade pojedinaca u Crnoj Gori i Srbiji da će crnogorska vlast pogaziti dostojanstvo države i odustati od referenduma. Komentarišući spekulacije nakon posjete visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane da će izvršiti pritisak na crnogorsku vlast da odustane od referenduma, on je rekao da je vrijeme diktata prošlo.

XS
SM
MD
LG