Linkovi

Gradnja novih rezervoara i veštačkih jezera neće rešiti svetsku nestašicu vode


Svetski fond za zaštitu prirode je upozorio da vlade i gradjani treba da se osveste i shvate da je neophodno, da se i onako nedovoljne zalihe vode, koriste racionalnije. Italija kao i mnoge druge zemlje u Evropi , posebno mediteranske, pate od novog toplotnog talasa. Neprestane vrućine i retke kiše povećale su bojazan od ozbiljnih suša. Zalihe vode su sve manje. Svetski fond za zaštitu prirode izrazio je zabrinutost zato što , kako je navedeno, vlade ne čine dovoljno na rešavanju problema koji vremenom može samo da bude gori. Mnoge zemlje planiraju da grade nove rezervoare kako bi se oduprle nestašici vode , ali Uta Kolier koja predvodi inicijativu za veštačka jezera u Svetskom fondu za zaštitu prirode kaže da to nije rešenje.

Ona kaže da u svetu ne vlada nestašica veštačkih jezera i rezervoara.

« Ima ih na stotine u svakoj zemlji. Problem je u tome što se voda koristi neverovatno neracionalno. Ako pogledamo količine vode koja bespotrebno curi po gradovima kao što su Rim, London ili Madrid, 30% vode jednostavno otiče iz cevi. U poljoprivredi, 40 % vode jednostavno ispari zbog veoma neracionalnog korišćenja».

U nedavnom izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu navodi se da italijanski gradovi gube prosečno 30% vode iz vodovoda. Druge mediteranske zemlje suočavaju se sa sličnim problemom pa su vlasti počele da upozoravaju potrošače da smanje potrošnju. U nekim slučajevima , zabrana se odnosila na baštenska creva i prskalice , na punjenje bazena ili pranje automobila. Gradonačelnik Londona je preporučio gradjanima da redje ispiraju toaletne šolje. Doktor Uta Kolier kaže da vlade i kompanije za vodu moraju ozbiljno da se pozabave tim problemom. Ona je zatim navela zemlju čiji primer bi trebalo pratiti.

« Ako pogledate Izrael, koji je takodje mediteranska zemlja ali sa veoma malim zalihama vode, oni su se suočili sa tim pitanjem. Oni, na primer, koriste gradske otpadne vode u poljoprivredi. Situacija je još uvek kritična, ali oni znaju kako da štede vodu. To je ono što treba i nama u Evropi. Vreme je da se osvestimo».

Uta Kolier kaže da je napredak u tome neophodan i da su potrebni akcioni planovi i fondovi za efikasnije korišćenje vode. Učestalost padavina se menja i pogodjene zemlje će verovatno nastaviti da se suočavaju sa višim temperaturama i dužim sušama. Ako klima nastavi da se menja , kaže ona, potrebe za vodom nastaviće da se povećavaju, posebno u letnjim mesecima.

XS
SM
MD
LG