Linkovi

Pred državnom zajednicom Srbije i Crne Gore je evropska perspektiva


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednost Havijer Solana izjavio u Beogradu da se odnosi Srbije i Crne Gore i Evropske unije nimalo nisu promenili i da je pred državnom zajednicom evropska perspektiva. Solana je posle razgovora sa predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem rekao da Brisel željno očekuje pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u oktobru. Jasno je da je potpuna saradnja državne zajednice sa Haškim tribunalom jedno od ključnih pitanja koje treba rešiti, rekao je Solana i ocenio da je saradnja Beograda sa Tribunalom u Hagu značajno napredovala, ali da Brisel očekuje i poslednji korak odnosno izručenje odbeglog generala Ratka Mladića.

Predsednik Marović je istakao kao veoma važno da pregovori o stabilizaciji i pridruživanju počnu u oktobru a da u međuvremenu konačno bude završen slučaj Mladić, čime bi se stvorila više evropska atmosfera za početak sledeće godine. Slučaj generala Mladić i dalje je u žiži interesovanja javnosti.

Bivši šef Državne bezbednosti Goran Petrović izjavio je da je komandant logistike i član Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore pukovnik Dragomir Krstović bio je zadužen do kraja 2002. godine za obezbeđenje Ratka Mladića, da je za to dobio naređenje i da treba da kaže od koga. Ministar odbrane Prvoslav Davinić najavio je tim povodom istragu i saopštio da se pukovnik Krstović nalazi u Generalštabu i da je aktivno vojno lice.

Zatim je Ministarstvo odbrane državne zajednice saopštilo da nijedan aktivni pripadnik Vojske pa ni pukovnik Krstović nije bio u kontaktu sa Ratkom Mladićem od 11. aprila 2002. godine kada je donet Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. Javnost je saznala i da je Vlada Srbije za pomoć haškim optuženicima koji su se dobrovoljno predali izdvojila, mimo planiranog budžeta, 40 miliona dinara. Vest je dospela u javnost kada je Ministarstvo finansija u odgovoru Komitetu pravnika za ljudska prava saopštilo da je porodici generala Vladmira Lazarevića namenjeno 40 miliona dinara pomoći posle njegove dobrovoljne predaje.

Ubrzo zatim portparol Vlade Srđan Đurić izjavio je da je reč o iznosu predviđenom za sve porodice optuženih, a onda je i ministar finansija Mlađan Dinkić obavestio Komitet pravnika za ljudska prava da je u pitanju tehnička greška i da 40 miliona nije dobila porodica generala Lazarevića, nego je ta suma namenjena kao pomoć svim haškim optuženicima koji su se dobrovoljno predali i njihovim porodicama.

XS
SM
MD
LG