Linkovi

Stanovništvo na Kosovu dobija sve manje pomoći od zapadnih donatora


Ekonomske aktivnosti na Kosovu znatno su usporene dok se pretežno albansko stanovništvo te južne srpske teritorije nosi sa problemom sve manje pomoći od zapadnih donatora. Nakon rasta od preko tri ipo odosto prošle godine, kosovska ekonomija bi mogla zapravo da zabeleži pad ove godine. Prema najnovijim procenama Medjunarodnog monetarnog fonda, kosovska ekonomija ove godne neće zabeležiti nikakav rast pa bi čak mogla da opadne za pola procenta. Analitičari kažu da do usporenja dolazi u nezgodno vreme, dok medjunarodna zajednica pokušava da podstakne Kosovo ka rešavanju njegovog statusa. Zvanično, Kosovo je još uvek deo Srbije dok njegovo stanovništvo zahteva punu nezavisnost.

Pošto je status pokrajine još neodredjen, šest godina pošto su Ujedinjene nacije preuzele kontrolu, kosovska vlada nije u stanju da prikupi sredstva na medjunarodnim monetarnim tržištima ili ih pozajmi od MMF-a. Lokalni predstavnik Monetarnog fonda, Mark Oboan, kaže da MMF čini sve što može da obezbedi da Kosovo ne ostane bez novca:

”Pokušavamo da im pomognemo da sa novcem koji im je preostao u bankama, prodju kroz 2005. i 2006. godinu, kako bar makro-ekonomska situacija ne bi bila prepreka rešenju statusa.“

Očekuje se da će Ujedinjene nacije početi pregovore o konačnom statusu krajem ove godine. Budžetski suficiti iz ranijeg perioda ove decenije doveli su do akumulacije 300 miliona eura. Ali vladin budžet je sada u deficitu i polovina uštedjenih para je potrošena. Medjunarodni monetarni fond vrši pritisak na vladu da smanji troškove kako bi vladin deficit bio eliminisan. Kosovo je uvek bilo najsiromašniji deo bivše Jugoslavije.

Do naglog ekonomskog rasta došlo je kada su donatori, početkom ove decenije, počeli da šalju pomoć Kosovu. Ali te donacije su postepeno pale na polovinu. Mark Oboan kaže da je smanjenje pomoći podstaklo nezaposlenost.

”Nezaposlenost je oko 30 posto i nezantno se povećava u ovom periodu zbog ekonomske stagnacije. A pošto Kosovo ima najmladju populaciju u Evropi, svake godine beležimo ogroman priliv radne snage. Stoga ove godine ekonomija neće biti u stanju da apsorbuje sve pridošlice.“

Neki ekonomisti iz privatnog sektora kažu da je stopa nezaposlenosti zapravo blizu 50 posto. Medjutim, stručnjaci kažu da bi budžetska kriza na Kosovu verovatno bila izbegnuta ako bi zapadni donatori odobrili dodatnu finansijsku pomoć.

XS
SM
MD
LG